Как да използваме билките

Билките и лечебните растения могат да се прилагат по множество начини за лечение или за подобряване на вкуса на храната при готвене.

Билките и лечебните растения могат да се прилагат по множество начини за лечение или за подобряване на вкуса на храната при готвене.

Ето и основните методи и някои начини на приготвянето им

Чай или запарка

Билков чай
Билков чай

В подходящ съд(чайник, чаша, най-добре е съдът да не е метален) се поставят билки които се заливат с прясно завряла вода. Ако билките са пресни трябва да престоят във водата не-повече от минута, като готовият чай следва да е светложълт или светлозелен Ако билките са сушени запарката трябва да е поне 2-3 минути. Има рецепти, които изискват много по-дълга запарка 10-15-30 минути, дори и по-дълго, внимателно изпълнявайте препоръките описани във всяка конкретна рецепта.

Ако чаят или запарката е от корени – те следва да поврят с водата и след това за още няколко минути да престоят след като водата се махне от котлона.

Студен екстракт

Обърнете внимание, че има билки, чиито лечебни свойства се губят при топлинна обработка. За такива растения се използва студено накисване – обикновено за 8-10-12 часа- препоръчително е това да става през нощта. След това сместа се нагрява то телесна температура – 30-40 градуса.

При тези билки се счита за изключително добър комбинирания метод при който след престояването през нощта билките накиснати в половината от необходимата вода се прецеждат. От същите билки се прави топла запарка с останалото количество вода, която се смесва със студения екстракт.

Сок

Пресните сокове от билки са подходящи за добавка като капки или за прилагане върху тялото. Подготовката се извършва в мощен миксер(най-подходящи са т.нар. Slow Juicer). Най-добре е тези сокове да се правят ежедневно и да се използват пресни.

Компреси

Поставя се тенджера с вода да заври, след което отгоре се поставя сито, или марля(тензух) в които са поставени пресните или сушени билки, след което се затваря с капак. След определено време готовите омекнали билки се изваждат, поставят се върху чиста, тънка ленена или памучна кърпа. Така поставените билки се налагат върху болното място, след което върху тях се поставя кърпа, в зависимост от приложението може да се добави домакинско фолио за да може да се задържи компреса и да се запари. В никакъв случай не бива да имате усещане за студ, тези компреси са много ефективни, ако се оставят за през нощта.

Тинктури

Тинктурите са спиртни извлеци. Обикновено се използват 40 градусови спиртни напитки – ракия, коняк, водка. Подготовката е следната – в подходящ стъклен съд – шише, буркан се поставят пресните билки, без да се тъпчат. След това съда се допълва със съответния алкохол. Съдът се затваря добре и се оставя за най-малко 2 седмици на топло място, като се разклаща от време на време. След като изтече съответното време, течността се прецежда, билките се изтискват добре. Тинктурите се употребяват вътрешно – на капки или външно за разтривки или компреси.

Извличане на масла

Извличането на билкови и растителни масла става по подобен начин на тинктурите, но не се използва алкохол, а зехтин или друго естествено, задължително студено пресовано и нерафинирано масло.

Билките се поставят в шише или буркан , без да се тъпчат, съдът се допълва със зехтина. Бутилката или буркана, следва да се остави за 14 дена на слънце. След това маслото се прецежда и използва съгласно рецептата за съответната билка.

Автор: Никола Белопитов

Споделете, нека повече хора се докоснат до силата на природата

Домашен сироп за кашлица с червен лук
Билкови лекове

Домашен сироп за кашлица с червен лук

Лукът е фантастично средство за лечение на кашлица благодарение на отхрачващите и противовъзпалителните си свойства. Все пак си струва да се отбележи, че кашлицата е жизненоважна телесна функция, която не трябва да се потиска. Тя е защитен механизъм, който помага за изхвърлянето на вируси и микроби от дихателните пътища, както и на чужди частици Важно нещо,

Прочетете »
Интересно

9 ползи за здравето от яденето на диня

Динята е вкусен и освежаващ плод, който също е полезен за вас. Съдържа само 46 калории на парче, но е с високо съдържание на витамин С, витамин А и много здравословни растителни съединения. Ето и най-големите 9 ползи за здравето от яденето на диня. Помага ви да се хидратирате Пиенето на вода е важен начин

Прочетете »
Интересно

17 доказани съвета за по-добър сън през нощта

Добрият сън е също толкова важен, колкото редовните упражнения и здравословното хранене. Изследванията показват, че лошият сън има незабавни негативни ефекти върху вашите хормони, ефективността на упражненията и мозъчната функция. Той може също да причини наддаване на тегло и да увеличи риска от заболявания както при възрастни, така и при деца. За разлика от това,

Прочетете »
Интересно

Какво причинява пролетната умора и как да се преборим с нея

Когато пролетта е в разгара си, дните са по-дълги и времето е по-хубаво. Всичко, което искате да направите, е да се възползвате от всяка възможност. Но всичко, което наистина ви се иска, е да лежите вкъщи. Не е необичайно да изпитате умора през пролетта. След зимен сън тялото ни преминава през някои физиологични промени. Опитвайки

Прочетете »
Билкови лекове

7 доказани ползи за здравето от женшен

Женшенът се използва в традиционната китайска медицина от векове. Това бавнорастящо, късо растение с месести корени може да се класифицира по три начина, в зависимост от това колко дълго се отглежда: прясно, бяло или червено. Пресният женшен се събира преди четвъртата година, докато белият женшен се събира между 4–6 години, а червеният женшен се събира

Прочетете »
Билкови лекове

Топ 11 ползи за здравето от пчелния прашец

Пчелният прашец е смес от цветен прашец, нектар, ензими, мед, восък и пчелен секрет. Пчелите събират прашец от растенията и го транспортират до кошера, където той се съхранява и използва като храна за колонията. Пчелният прашец не трябва да се бърка с други пчелни продукти като мед, пчелно млечице или пчелна пита. Тези продукти може

Прочетете »
bg_BGБългарски
Превъртете до върха