Как да използваме билките

Билките и лечебните растения могат да се прилагат по множество начини за лечение или за подобряване на вкуса на храната при готвене.

Билките и лечебните растения могат да се прилагат по множество начини за лечение или за подобряване на вкуса на храната при готвене.

Ето и основните методи и някои начини на приготвянето им

Чай или запарка

Билков чай
Билков чай

В подходящ съд(чайник, чаша, най-добре е съдът да не е метален) се поставят билки които се заливат с прясно завряла вода. Ако билките са пресни трябва да престоят във водата не-повече от минута, като готовият чай следва да е светложълт или светлозелен Ако билките са сушени запарката трябва да е поне 2-3 минути. Има рецепти, които изискват много по-дълга запарка 10-15-30 минути, дори и по-дълго, внимателно изпълнявайте препоръките описани във всяка конкретна рецепта.

Ако чаят или запарката е от корени – те следва да поврят с водата и след това за още няколко минути да престоят след като водата се махне от котлона.

Студен екстракт

Обърнете внимание, че има билки, чиито лечебни свойства се губят при топлинна обработка. За такива растения се използва студено накисване – обикновено за 8-10-12 часа- препоръчително е това да става през нощта. След това сместа се нагрява то телесна температура – 30-40 градуса.

При тези билки се счита за изключително добър комбинирания метод при който след престояването през нощта билките накиснати в половината от необходимата вода се прецеждат. От същите билки се прави топла запарка с останалото количество вода, която се смесва със студения екстракт.

Сок

Пресните сокове от билки са подходящи за добавка като капки или за прилагане върху тялото. Подготовката се извършва в мощен миксер(най-подходящи са т.нар. Slow Juicer). Най-добре е тези сокове да се правят ежедневно и да се използват пресни.

Компреси

Поставя се тенджера с вода да заври, след което отгоре се поставя сито, или марля(тензух) в които са поставени пресните или сушени билки, след което се затваря с капак. След определено време готовите омекнали билки се изваждат, поставят се върху чиста, тънка ленена или памучна кърпа. Така поставените билки се налагат върху болното място, след което върху тях се поставя кърпа, в зависимост от приложението може да се добави домакинско фолио за да може да се задържи компреса и да се запари. В никакъв случай не бива да имате усещане за студ, тези компреси са много ефективни, ако се оставят за през нощта.

Тинктури

Тинктурите са спиртни извлеци. Обикновено се използват 40 градусови спиртни напитки – ракия, коняк, водка. Подготовката е следната – в подходящ стъклен съд – шише, буркан се поставят пресните билки, без да се тъпчат. След това съда се допълва със съответния алкохол. Съдът се затваря добре и се оставя за най-малко 2 седмици на топло място, като се разклаща от време на време. След като изтече съответното време, течността се прецежда, билките се изтискват добре. Тинктурите се употребяват вътрешно – на капки или външно за разтривки или компреси.

Извличане на масла

Извличането на билкови и растителни масла става по подобен начин на тинктурите, но не се използва алкохол, а зехтин или друго естествено, задължително студено пресовано и нерафинирано масло.

Билките се поставят в шише или буркан , без да се тъпчат, съдът се допълва със зехтина. Бутилката или буркана, следва да се остави за 14 дена на слънце. След това маслото се прецежда и използва съгласно рецептата за съответната билка.

Автор: Никола Белопитов

Споделете, нека повече хора се докоснат до силата на природата

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on pocket
Share on email
Share on print
Интересно

Защо се разболяваме?

Един от принципите на медицината казва, че здравето и болестите са следствие от неща, които правим, вид поведение. Дори самата болка вероятно може да бъде научен отговор, рефлексивна реакция на дразнители. Много лекари вярват, че заболяванията могат да бъдат породени от вида живот, който водим. Но как работи? Как начинът на живот води до болест

Прочетете »
Луиз Хей
Златни рецепти

Луиз Хей: Таблица с утвърждения и лечение със силата на мисълта

Диагностика – Таблица на физическите проблеми и съответствието им на мисловно ниво Ето един добър начин, по който можете да използвате този списък когато имате някакъв проблем с тялото: 1.Намерете умствената причина. Вижте дали това може да е вярно във вашия случай. А ако не е, седнете безмълвно и се запитайте: „Кои мисли биха могли

Прочетете »
Med
Билкови лекове

Най-мощният естествен антибиотик. Рецептата!

В тази статия ще ти дам безценна домашна рецепта за най-мощния естествен антибиотик и ще ти разкрия как да я прилагаш и кои са компонентите, с които да подсилиш имунитета. Също така ще подпомогнеш работата на белите дробове, ще подсилиш тялото да се справи с вредните бактерии, вируси и паразити. Ще усилиш метаболизма, подсилиш черния

Прочетете »
Билкови лекове

Вълшебната сила на зелените орехи

Величественият орех, освен изключително красив, е дърво носещо прекрасна енергия. За богатството на узрелите орехи е писано много – полезни са за мозъка, съдържат белтъчините в тях са средно 14.8%. По съдържание на аминокиселини, цистин, лизин и хистидин те са на едно от първите места сред белтъчините от растителен произход. Също така имат изключително високо съдържание на витамини, минерални соли, особено цинк.

Днес обаче решихме да ви подготвим информация и няколко рецепти за използването на зелените орехи.

Прочетете »
Събиране и съхранение

Как да използваме билките

Билките и лечебните растения могат да се прилагат по множество начини за лечение или за подобряване на вкуса на храната при готвене.

Прочетете »
Scroll to Top