Събиране и подготовка на билките

Има три важни предоставки за да може лечебното растение да има най-добри свойства - да се берат в точното време, на точното място и по правилния начин.

Брането и събирането на билки предполага тяхното добро познаване. Преди да се насочите към брането на определена билка бъдете сигурни, че това, което берете е билката, която търсите.

Бране на билки

Има три важни предоставки за да може лечебното растение да има най-добри свойства – да се берат в точното време, на точното място и по правилния начин.

 1. Точното време
 • за цветовете на билките това е началото на цъфтежа
 • Листата се берат или малко преди или по време на цъфтеж
 • Корените имат най-добро действие или в ранна пролет или през есента
 • Плодовете се събират по време на зреенето
 1. Правилният начин:
 • Берат се само здрави и чисти растения
 • берат се растения по които няма паразити
 • Растенията се берат в слънчеви дни, най-добре сутрин след като е преминала росата.
 • Никога не изскубвай растенията с корените
 • не използвайте найлонови пликове – листата в тях се запарват, почерняват и губят свойствата си. Използвайте текстилни торби, кошници и други подобни пособия.
 1. Точните места:
 • Това са чисти пространства – в планини, гори, поляни
 • да се избягват селскостопански земи, които са обработвани с торове и инсектициди, бреговете на замърсени реки и потоци, близост до промишлени предприятия, пътища и магистрали.

Сушене и подготовка

След брането билките и растенията трябва да се подготвят и изсушат. Билките не трябва да се мият, в зависимост от вида билки те могат да бъдат нарязани на дребно или сушени на букети.

След нарязване билките се разстилат нарядко най-добре върху кърпи от естествена материя или върху хартия. Сушенето е добре да става в топли помещения – например тавани, като билките трябва да са на сянка и е добре помещенията да са проветриви.

Ако се сушат корени или много сочни растителни части могат да се използват различни сушилни методи. На пазара вече могат да се намерят доста уреди за домашна употреба. Важно е сушенето да се извършва при температура не по-висока от 30-35 градуса.

За последващо съхранение могат да се използват само билки които са изключително добре изсушени.

Най-добре е да се използват за съхранение картонени кутии с капак, стъклени буркани или кутии. Препоръчително е да не се използват пластмасови съдове.

Сушените билки трябва да се пазят на тъмно(без пряка слънчева светлина)

Билките не трябва да се използват повече от година след като са набрани – те губят свойствата си, затова не се презапасявайте всеки сезон подготвяйте само колкото ще може да използвате през следващата година.

Използвайки горните съвети ще имате винаги силно ефективни и високо заредение с благодат билки и лечебни растения.

Автор: Никола Белопитов

Споделете, нека повече хора се докоснат до силата на природата

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on pocket
Share on email
Share on print
Луиз Хей
Златни рецепти

Луиз Хей: Таблица с утвърждения и лечение със силата на мисълта

Диагностика – Таблица на физическите проблеми и съответствието им на мисловно ниво Ето един добър начин, по който можете да използвате този списък когато имате някакъв проблем с тялото: 1.Намерете умствената причина. Вижте дали това може да е вярно във вашия случай. А ако не е, седнете безмълвно и се запитайте: „Кои мисли биха могли

Прочетете »
Med
Билкови лекове

Най-мощният естествен антибиотик. Рецептата!

В тази статия ще ти дам безценна домашна рецепта за най-мощния естествен антибиотик и ще ти разкрия как да я прилагаш и кои са компонентите, с които да подсилиш имунитета. Също така ще подпомогнеш работата на белите дробове, ще подсилиш тялото да се справи с вредните бактерии, вируси и паразити. Ще усилиш метаболизма, подсилиш черния

Прочетете »
Билкови лекове

Вълшебната сила на зелените орехи

Величественият орех, освен изключително красив, е дърво носещо прекрасна енергия. За богатството на узрелите орехи е писано много – полезни са за мозъка, съдържат белтъчините в тях са средно 14.8%. По съдържание на аминокиселини, цистин, лизин и хистидин те са на едно от първите места сред белтъчините от растителен произход. Също така имат изключително високо съдържание на витамини, минерални соли, особено цинк.

Днес обаче решихме да ви подготвим информация и няколко рецепти за използването на зелените орехи.

Прочетете »
Събиране и съхранение

Как да използваме билките

Билките и лечебните растения могат да се прилагат по множество начини за лечение или за подобряване на вкуса на храната при готвене.

Прочетете »
Scroll to Top