Събиране и подготовка на билките

Има три важни предоставки за да може лечебното растение да има най-добри свойства - да се берат в точното време, на точното място и по правилния начин.

Брането и събирането на билки предполага тяхното добро познаване. Преди да се насочите към брането на определена билка бъдете сигурни, че това, което берете е билката, която търсите.

Бране на билки

Има три важни предоставки за да може лечебното растение да има най-добри свойства – да се берат в точното време, на точното място и по правилния начин.

 1. Точното време
 • за цветовете на билките това е началото на цъфтежа
 • Листата се берат или малко преди или по време на цъфтеж
 • Корените имат най-добро действие или в ранна пролет или през есента
 • Плодовете се събират по време на зреенето
 1. Правилният начин:
 • Берат се само здрави и чисти растения
 • берат се растения по които няма паразити
 • Растенията се берат в слънчеви дни, най-добре сутрин след като е преминала росата.
 • Никога не изскубвай растенията с корените
 • не използвайте найлонови пликове – листата в тях се запарват, почерняват и губят свойствата си. Използвайте текстилни торби, кошници и други подобни пособия.
 1. Точните места:
 • Това са чисти пространства – в планини, гори, поляни
 • да се избягват селскостопански земи, които са обработвани с торове и инсектициди, бреговете на замърсени реки и потоци, близост до промишлени предприятия, пътища и магистрали.

Сушене и подготовка

След брането билките и растенията трябва да се подготвят и изсушат. Билките не трябва да се мият, в зависимост от вида билки те могат да бъдат нарязани на дребно или сушени на букети.

След нарязване билките се разстилат нарядко най-добре върху кърпи от естествена материя или върху хартия. Сушенето е добре да става в топли помещения – например тавани, като билките трябва да са на сянка и е добре помещенията да са проветриви.

Ако се сушат корени или много сочни растителни части могат да се използват различни сушилни методи. На пазара вече могат да се намерят доста уреди за домашна употреба. Важно е сушенето да се извършва при температура не по-висока от 30-35 градуса.

За последващо съхранение могат да се използват само билки които са изключително добре изсушени.

Най-добре е да се използват за съхранение картонени кутии с капак, стъклени буркани или кутии. Препоръчително е да не се използват пластмасови съдове.

Сушените билки трябва да се пазят на тъмно(без пряка слънчева светлина)

Билките не трябва да се използват повече от година след като са набрани – те губят свойствата си, затова не се презапасявайте всеки сезон подготвяйте само колкото ще може да използвате през следващата година.

Използвайки горните съвети ще имате винаги силно ефективни и високо заредение с благодат билки и лечебни растения.

Автор: Никола Белопитов

Споделете, нека повече хора се докоснат до силата на природата

Домашен сироп за кашлица с червен лук
Билкови лекове

Домашен сироп за кашлица с червен лук

Лукът е фантастично средство за лечение на кашлица благодарение на отхрачващите и противовъзпалителните си свойства. Все пак си струва да се отбележи, че кашлицата е жизненоважна телесна функция, която не трябва да се потиска. Тя е защитен механизъм, който помага за изхвърлянето на вируси и микроби от дихателните пътища, както и на чужди частици Важно нещо,

Прочетете »
Интересно

9 ползи за здравето от яденето на диня

Динята е вкусен и освежаващ плод, който също е полезен за вас. Съдържа само 46 калории на парче, но е с високо съдържание на витамин С, витамин А и много здравословни растителни съединения. Ето и най-големите 9 ползи за здравето от яденето на диня. Помага ви да се хидратирате Пиенето на вода е важен начин

Прочетете »
Интересно

17 доказани съвета за по-добър сън през нощта

Добрият сън е също толкова важен, колкото редовните упражнения и здравословното хранене. Изследванията показват, че лошият сън има незабавни негативни ефекти върху вашите хормони, ефективността на упражненията и мозъчната функция. Той може също да причини наддаване на тегло и да увеличи риска от заболявания както при възрастни, така и при деца. За разлика от това,

Прочетете »
Интересно

Какво причинява пролетната умора и как да се преборим с нея

Когато пролетта е в разгара си, дните са по-дълги и времето е по-хубаво. Всичко, което искате да направите, е да се възползвате от всяка възможност. Но всичко, което наистина ви се иска, е да лежите вкъщи. Не е необичайно да изпитате умора през пролетта. След зимен сън тялото ни преминава през някои физиологични промени. Опитвайки

Прочетете »
Билкови лекове

7 доказани ползи за здравето от женшен

Женшенът се използва в традиционната китайска медицина от векове. Това бавнорастящо, късо растение с месести корени може да се класифицира по три начина, в зависимост от това колко дълго се отглежда: прясно, бяло или червено. Пресният женшен се събира преди четвъртата година, докато белият женшен се събира между 4–6 години, а червеният женшен се събира

Прочетете »
Билкови лекове

Топ 11 ползи за здравето от пчелния прашец

Пчелният прашец е смес от цветен прашец, нектар, ензими, мед, восък и пчелен секрет. Пчелите събират прашец от растенията и го транспортират до кошера, където той се съхранява и използва като храна за колонията. Пчелният прашец не трябва да се бърка с други пчелни продукти като мед, пчелно млечице или пчелна пита. Тези продукти може

Прочетете »
bg_BGБългарски
Превъртете до върха