Еньовден – древният празник на слънцето

Древното поверие разказва, че в нощта срещу Еньовден звездите слизат на земята и омайват всички треви, цветя, растения и им придават изключително силна магическа целебна сила.

В българския народен календар Еньовден или Яневден, Яновден, Иванден, Ивъндън, Иван Бильобер, Драгийка се чества на 24 юни всяка година. На същата дата източноправославната християнска църква чества Рождение на св. Йоан Кръстител, който е предрекъл раждането на Исус Христос.

Мистиката на празинка се допълва от съвпада му с лятното слънцестоене, което е на 21-22 юни, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него.

В този ден лечебната сила на билките магически се усилва

Древното поверие разказва, че в нощта срещу Еньовден звездите слизат на земята и омайват всички треви, цветя, растения и им придават изключително силна магическа целебна сила.

В нощта срещу Еньовденбилките имат най-голяма сила, всяка магия хваща и всяко гадание се сбъдва.

В народните вярвания Еньовден поставя далечното начало на зимата

– казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг”. А според поверията преди да „тръгне към зима”, слънцето се окъпва във водоизточниците иправи водата лековита . После се отърсва и росата, която пада, е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.

Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, слънцето „трепти”, „играе” и който види това, ще бъде здрав през цялата година. Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува. Легендата разказва също, че на сутринта на празника, която мома първа види слънцето щом изгрее – ще бъде заможна и от здраве няма да се отърве през цялата година.

На Еньовденразличните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се бератрано сутринтапреди изгрев. Вярва се, че в най-късата нощ в годината се случват чудеса. Болните хора могат да оздравеят само ако се поръсят с утринната роса.

Възползвайте се от възможността да наберете билки от чисто място, далеч от градовете и пътищата.

Традицията повелява да се наберат 77 билки и половина. Първите лекуват 77 определени болести, а половинката е лек за страшната и неизлечима болест. Коя е тази билка, никой не знае, тя се бере със затворени очи, наслука. Билките се правят на китки или еньовски венци – вързани счервен конец и се закачат да се сушат у дома, за да се ползват през цялата година. През еньовския венец се провират всички за здраве.

За лечение и гадаене

През нощта срещу празника, за лечение и гадаене, при залез слънце се взима от чист сладък извор „мълчана вода” (налята при пълна тишина, за да не се погуби от човешки глас магическата ѝ сила). Момите оставят китките си през нощта в мълчаната вода и на сутринта гадаят по тях кой ще е бъдещият им жених.

В народните вярвания се посочва, че тази нощ е изключително подходяща за грабене и примамване на плодородието от нивите и добитъка – магьосници и баятелки излизат и отиват на чужди ниви, където голи извършват различни ритуали. Тези ритуали карат стръковете на нивата да им се поклонят. Кланят се всички стръкове с изключение на един – царя на нивата. Жените го откъсват и го носят на друга нива – своята или на поръчителя на „грабенето“. По този начин плодородието отива на другата нива. По тази причина стопаните на ниви предварително жънат средата или ъглите на своята нива, за да изглежда тя „обрана“ и да не я закачат магьосниците. Някои стопани остават на нивата през нощта, за да я пазят.

Грижата за съхраняване на реколтата и страхът от природните сили са породили още един ритуал – забраната да се жъне на Еньовден. Според поверието този ден е лош ден за работа. Вярва се, че Свети Еньо ще порази с гръм нивата на онзи, който не го е уважил на празника му, а е отишъл да работи и не бива да се пере, за да не се поболее член на семейството.

Нека е честит празника!

Утре сутринта не пропускайте възможността да станете по-рано и тръгвайки към работа да минете през близкия парк или тревна площ и да се докоснете до еньовската роса. А ако разполагате с повече време – излезете някъде сред чистата природа. Там посрещнете изгрева и с чистата роса се наръсете за здраве.

Споделете, нека повече хора се докоснат до силата на природата

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on pocket
Share on email
Share on print
Интересно

Защо се разболяваме?

Един от принципите на медицината казва, че здравето и болестите са следствие от неща, които правим, вид поведение. Дори самата болка вероятно може да бъде научен отговор, рефлексивна реакция на дразнители. Много лекари вярват, че заболяванията могат да бъдат породени от вида живот, който водим. Но как работи? Как начинът на живот води до болест

Прочетете »
Луиз Хей
Златни рецепти

Луиз Хей: Таблица с утвърждения и лечение със силата на мисълта

Диагностика – Таблица на физическите проблеми и съответствието им на мисловно ниво Ето един добър начин, по който можете да използвате този списък когато имате някакъв проблем с тялото: 1.Намерете умствената причина. Вижте дали това може да е вярно във вашия случай. А ако не е, седнете безмълвно и се запитайте: „Кои мисли биха могли

Прочетете »
Med
Билкови лекове

Най-мощният естествен антибиотик. Рецептата!

В тази статия ще ти дам безценна домашна рецепта за най-мощния естествен антибиотик и ще ти разкрия как да я прилагаш и кои са компонентите, с които да подсилиш имунитета. Също така ще подпомогнеш работата на белите дробове, ще подсилиш тялото да се справи с вредните бактерии, вируси и паразити. Ще усилиш метаболизма, подсилиш черния

Прочетете »
Билкови лекове

Вълшебната сила на зелените орехи

Величественият орех, освен изключително красив, е дърво носещо прекрасна енергия. За богатството на узрелите орехи е писано много – полезни са за мозъка, съдържат белтъчините в тях са средно 14.8%. По съдържание на аминокиселини, цистин, лизин и хистидин те са на едно от първите места сред белтъчините от растителен произход. Също така имат изключително високо съдържание на витамини, минерални соли, особено цинк.

Днес обаче решихме да ви подготвим информация и няколко рецепти за използването на зелените орехи.

Прочетете »
Събиране и съхранение

Как да използваме билките

Билките и лечебните растения могат да се прилагат по множество начини за лечение или за подобряване на вкуса на храната при готвене.

Прочетете »
Scroll to Top