Еньовден – древният празник на слънцето

Древното поверие разказва, че в нощта срещу Еньовден звездите слизат на земята и омайват всички треви, цветя, растения и им придават изключително силна магическа целебна сила.

В българския народен календар Еньовден или Яневден, Яновден, Иванден, Ивъндън, Иван Бильобер, Драгийка се чества на 24 юни всяка година. На същата дата източноправославната християнска църква чества Рождение на св. Йоан Кръстител, който е предрекъл раждането на Исус Христос.

Мистиката на празинка се допълва от съвпада му с лятното слънцестоене, което е на 21-22 юни, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него.

В този ден лечебната сила на билките магически се усилва

Древното поверие разказва, че в нощта срещу Еньовден звездите слизат на земята и омайват всички треви, цветя, растения и им придават изключително силна магическа целебна сила.

В нощта срещу Еньовденбилките имат най-голяма сила, всяка магия хваща и всяко гадание се сбъдва.

В народните вярвания Еньовден поставя далечното начало на зимата

– казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. А според поверията преди да „тръгне към зима“, слънцето се окъпва във водоизточниците иправи водата лековита . После се отърсва и росата, която пада, е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.

Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, слънцето „трепти“, „играе“ и който види това, ще бъде здрав през цялата година. Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува. Легендата разказва също, че на сутринта на празника, която мома първа види слънцето щом изгрее – ще бъде заможна и от здраве няма да се отърве през цялата година.

На Еньовденразличните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се бератрано сутринтапреди изгрев. Вярва се, че в най-късата нощ в годината се случват чудеса. Болните хора могат да оздравеят само ако се поръсят с утринната роса.

Възползвайте се от възможността да наберете билки от чисто място, далеч от градовете и пътищата.

Традицията повелява да се наберат 77 билки и половина. Първите лекуват 77 определени болести, а половинката е лек за страшната и неизлечима болест. Коя е тази билка, никой не знае, тя се бере със затворени очи, наслука. Билките се правят на китки или еньовски венци – вързани счервен конец и се закачат да се сушат у дома, за да се ползват през цялата година. През еньовския венец се провират всички за здраве.

За лечение и гадаене

През нощта срещу празника, за лечение и гадаене, при залез слънце се взима от чист сладък извор „мълчана вода“ (налята при пълна тишина, за да не се погуби от човешки глас магическата ѝ сила). Момите оставят китките си през нощта в мълчаната вода и на сутринта гадаят по тях кой ще е бъдещият им жених.

В народните вярвания се посочва, че тази нощ е изключително подходяща за грабене и примамване на плодородието от нивите и добитъка – магьосници и баятелки излизат и отиват на чужди ниви, където голи извършват различни ритуали. Тези ритуали карат стръковете на нивата да им се поклонят. Кланят се всички стръкове с изключение на един – царя на нивата. Жените го откъсват и го носят на друга нива – своята или на поръчителя на „грабенето“. По този начин плодородието отива на другата нива. По тази причина стопаните на ниви предварително жънат средата или ъглите на своята нива, за да изглежда тя „обрана“ и да не я закачат магьосниците. Някои стопани остават на нивата през нощта, за да я пазят.

Грижата за съхраняване на реколтата и страхът от природните сили са породили още един ритуал – забраната да се жъне на Еньовден. Според поверието този ден е лош ден за работа. Вярва се, че Свети Еньо ще порази с гръм нивата на онзи, който не го е уважил на празника му, а е отишъл да работи и не бива да се пере, за да не се поболее член на семейството.

Нека е честит празника!

Утре сутринта не пропускайте възможността да станете по-рано и тръгвайки към работа да минете през близкия парк или тревна площ и да се докоснете до еньовската роса. А ако разполагате с повече време – излезете някъде сред чистата природа. Там посрещнете изгрева и с чистата роса се наръсете за здраве.

Споделете, нека повече хора се докоснат до силата на природата

Домашен сироп за кашлица с червен лук
Билкови лекове

Домашен сироп за кашлица с червен лук

Лукът е фантастично средство за лечение на кашлица благодарение на отхрачващите и противовъзпалителните си свойства. Все пак си струва да се отбележи, че кашлицата е жизненоважна телесна функция, която не трябва да се потиска. Тя е защитен механизъм, който помага за изхвърлянето на вируси и микроби от дихателните пътища, както и на чужди частици Важно нещо,

Прочетете »
Интересно

9 ползи за здравето от яденето на диня

Динята е вкусен и освежаващ плод, който също е полезен за вас. Съдържа само 46 калории на парче, но е с високо съдържание на витамин С, витамин А и много здравословни растителни съединения. Ето и най-големите 9 ползи за здравето от яденето на диня. Помага ви да се хидратирате Пиенето на вода е важен начин

Прочетете »
Интересно

17 доказани съвета за по-добър сън през нощта

Добрият сън е също толкова важен, колкото редовните упражнения и здравословното хранене. Изследванията показват, че лошият сън има незабавни негативни ефекти върху вашите хормони, ефективността на упражненията и мозъчната функция. Той може също да причини наддаване на тегло и да увеличи риска от заболявания както при възрастни, така и при деца. За разлика от това,

Прочетете »
Интересно

Какво причинява пролетната умора и как да се преборим с нея

Когато пролетта е в разгара си, дните са по-дълги и времето е по-хубаво. Всичко, което искате да направите, е да се възползвате от всяка възможност. Но всичко, което наистина ви се иска, е да лежите вкъщи. Не е необичайно да изпитате умора през пролетта. След зимен сън тялото ни преминава през някои физиологични промени. Опитвайки

Прочетете »
Билкови лекове

7 доказани ползи за здравето от женшен

Женшенът се използва в традиционната китайска медицина от векове. Това бавнорастящо, късо растение с месести корени може да се класифицира по три начина, в зависимост от това колко дълго се отглежда: прясно, бяло или червено. Пресният женшен се събира преди четвъртата година, докато белият женшен се събира между 4–6 години, а червеният женшен се събира

Прочетете »
Билкови лекове

Топ 11 ползи за здравето от пчелния прашец

Пчелният прашец е смес от цветен прашец, нектар, ензими, мед, восък и пчелен секрет. Пчелите събират прашец от растенията и го транспортират до кошера, където той се съхранява и използва като храна за колонията. Пчелният прашец не трябва да се бърка с други пчелни продукти като мед, пчелно млечице или пчелна пита. Тези продукти може

Прочетете »
bg_BGБългарски
Превъртете до върха