Еньовден – древният празник на слънцето

Древното поверие разказва, че в нощта срещу Еньовден звездите слизат на земята и омайват всички треви, цветя, растения и им придават изключително силна магическа целебна сила.

В българския народен календар Еньовден или Яневден, Яновден, Иванден, Ивъндън, Иван Бильобер, Драгийка се чества на 24 юни всяка година. На същата дата източноправославната християнска църква чества Рождение на св. Йоан Кръстител, който е предрекъл раждането на Исус Христос.

Мистиката на празинка се допълва от съвпада му с лятното слънцестоене, което е на 21-22 юни, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него.

В този ден лечебната сила на билките магически се усилва

Древното поверие разказва, че в нощта срещу Еньовден звездите слизат на земята и омайват всички треви, цветя, растения и им придават изключително силна магическа целебна сила.

В нощта срещу Еньовденбилките имат най-голяма сила, всяка магия хваща и всяко гадание се сбъдва.

В народните вярвания Еньовден поставя далечното начало на зимата

– казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг”. А според поверията преди да „тръгне към зима”, слънцето се окъпва във водоизточниците иправи водата лековита . После се отърсва и росата, която пада, е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.

Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, слънцето „трепти”, „играе” и който види това, ще бъде здрав през цялата година. Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува. Легендата разказва също, че на сутринта на празника, която мома първа види слънцето щом изгрее – ще бъде заможна и от здраве няма да се отърве през цялата година.

На Еньовденразличните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се бератрано сутринтапреди изгрев. Вярва се, че в най-късата нощ в годината се случват чудеса. Болните хора могат да оздравеят само ако се поръсят с утринната роса.

Възползвайте се от възможността да наберете билки от чисто място, далеч от градовете и пътищата.

Традицията повелява да се наберат 77 билки и половина. Първите лекуват 77 определени болести, а половинката е лек за страшната и неизлечима болест. Коя е тази билка, никой не знае, тя се бере със затворени очи, наслука. Билките се правят на китки или еньовски венци – вързани счервен конец и се закачат да се сушат у дома, за да се ползват през цялата година. През еньовския венец се провират всички за здраве.

За лечение и гадаене

През нощта срещу празника, за лечение и гадаене, при залез слънце се взима от чист сладък извор „мълчана вода” (налята при пълна тишина, за да не се погуби от човешки глас магическата ѝ сила). Момите оставят китките си през нощта в мълчаната вода и на сутринта гадаят по тях кой ще е бъдещият им жених.

В народните вярвания се посочва, че тази нощ е изключително подходяща за грабене и примамване на плодородието от нивите и добитъка – магьосници и баятелки излизат и отиват на чужди ниви, където голи извършват различни ритуали. Тези ритуали карат стръковете на нивата да им се поклонят. Кланят се всички стръкове с изключение на един – царя на нивата. Жените го откъсват и го носят на друга нива – своята или на поръчителя на „грабенето“. По този начин плодородието отива на другата нива. По тази причина стопаните на ниви предварително жънат средата или ъглите на своята нива, за да изглежда тя „обрана“ и да не я закачат магьосниците. Някои стопани остават на нивата през нощта, за да я пазят.

Грижата за съхраняване на реколтата и страхът от природните сили са породили още един ритуал – забраната да се жъне на Еньовден. Според поверието този ден е лош ден за работа. Вярва се, че Свети Еньо ще порази с гръм нивата на онзи, който не го е уважил на празника му, а е отишъл да работи и не бива да се пере, за да не се поболее член на семейството.

Нека е честит празника!

Утре сутринта не пропускайте възможността да станете по-рано и тръгвайки към работа да минете през близкия парк или тревна площ и да се докоснете до еньовската роса. А ако разполагате с повече време – излезете някъде сред чистата природа. Там посрещнете изгрева и с чистата роса се наръсете за здраве.

Споделете, нека повече хора се докоснат до силата на природата

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on pocket
Share on email
Share on print
Билкови лекове

Топ 10 ползи за здравето от лененото семе

В продължение на векове ленените семена са ценени заради здравословните си ползи. Всъщност Карл Велики заповядва на своите поданици да ядат ленени семена за своето здраве. Затова не е чудно, че са придобили името Linum usitatissimum, което означава „най-полезен“. В днешно време ленените семена се причисляват към „супер храните“, тъй като повече научни изследвания сочат

Прочетете »
Златни рецепти

Какво трябва да знаем за Селена и как влияе на организма ни

Знаете ли, че селенът играе ключова роля в метаболизма на човек. Защо хората приемат селен? Селенът привлича вниманието, заради своите антиоксидантни свойства. Антиоксидантите предпазват клетките от увреждане. Изследвания показват, че някои здравословни състояния – като ХИВ, болестта на Крон и други – са свързани с ниски нива на селен. Хората, които се хранят интравенозно, също

Прочетете »
Златни рецепти

6 предимства на копривата (плюс странични ефекти)

Копривата е основен продукт в билколечението от древни времена. Древните египтяни са използвали коприва за лечение на артрит и болки в долната част на гърба, докато римските войски са я използвали, за топлина. Листата на копривата имат подобни на косми структури, които жилят, а също така предизвикват сърбеж, зачервяване и подуване. След като бъде преработена

Прочетете »
Билкови лекове

9 ползи за здравето от мащерката

Мащерката е билка от семейството на ментата, която вероятно разпознавате от вашия набор от подправки. Но това е много повече от допълнителна съставка. Обхватът й на използване е впечатляващ и има над 400 подвида. Древните египтяни са я използвали в своите практики за балсамиране, докато древните гърци са я използвали като тамян. Благодарение на своя

Прочетете »
Златни рецепти

Народни рецепти за сваляне на високо кръвно (Част 2)

Аминокиселина Таурин, Омега-3. Аминокиселина Таурин. Западните лекари активно използват на аминокиселини за лечение на различни заболявания: например при проблеми със зрението, конвулсии, астма.Хипертонията не е изключение. Нейният ефект е подобен на действието на така популярните за лечение на това заболяване диуретици.Това означава, че използването на аминокиселината допринася за отделянето на излишната течност.Но основната му разлика

Прочетете »
Билкови лекове

Ето двете съставки, които заедно борят рака

Джинджифилът и чилито не само добавят подправка и вкус към любимото ви ястие – те също могат да ви помогнат да предотвратите ракови образования. Неотдавнашно проучване установява, че популярните подправки имат свойства, които значително намаляват шансовете на мишките да развият рак на белия дроб поради способността им да се свързват с рецептор, който също е

Прочетете »
Scroll to Top