Народни рецепти за сваляне на високо кръвно (Част 2)

Аминокиселина Таурин, Омега-3.

Аминокиселина Таурин.

Западните лекари активно използват на аминокиселини за лечение на различни заболявания: например при проблеми със зрението, конвулсии, астма.Хипертонията не е изключение. Нейният ефект е подобен на действието на така популярните за лечение на това заболяване диуретици.Това означава, че използването на аминокиселината допринася за отделянето на излишната течност.Но основната му разлика на диуретиците от химикалите е, че той е напълно естествен и безвреден.По време на приема на аминокиселините, те няма да причинят непоправима вреда на бъбреците.

Приемът му намалява спазъма на артериите, което се дължи на отпускане на стените им, той подобрява притока на кръв.По този начин също така нормализира кръвното налягане и намалява риска от образуване на кръвни съсиреци.При провеждане не едно изследване е доказано, че аминокиселината действително помага да се лекуват заболявания на сърцето.Това помага да се отървете от такива ужасни болести, като например сърдечна недостатъчност, поради засилването на мускулите на главния двигател на човешкото тяло.Освен това аминокиселината таурин понижава кръвното налягане, но също така повишава имунитета, подобрява зрението, както и премахва отока.

Вземането на таурин за хипертония следва да бъде задължително, тъй като тя е призната като положителен ефект от официалната медицина.За нормалното функциониране на аминокиселината таурин в организма, тя трябва да се получи в доза от 1 до4 гр. Точното количество ще зависи от теглото и възрастта на човешкото тяло.Едно важно условие – ако използвате таурин, под формата на хранителни добавки, е необходимо да го направите преди хранене, най-малко 20 минути преди това.

Кои продукти съдържат повече таурин?

Аминокиселината присъства в много продукти от животински произход, но растителните храни не могат да се „похвалят“ с високо съдържание на таурин.

По този начин, за да си набавите аминокиселината с храна, е добре да се консумират от следните продукти, количеството в тях е за 100 гр. продукт:

Риба и морски дарове: всички червени сортове риба – 130 мг, риба тон – 284 мг, стриди – 70 мг, миди – 53 мг, калмари – 32 мг, треска – 31 мг, шаран – 9 мг, морски краставици – 7 мг, скумрия – 6 мг, златна рибка – 5 мг, каменен краб – 4 мг, иваси (далекоизточна сардина) – 2 мг, морски звезди – 2 мг.В зависимост от конкретните разновидности на рибата и нейното местообитание съдържанието на таурин в морски дарове може да е различно.Също така тя се разрушава от топлинната обработка.

Запомнете, че според класификация за месата в Библията, за рибите не е добре изобщо да се ядат такива морски обитатели, които не притежават едновременно перки и люспи, следователно калмари, звезди, раци, стриди и тон не се препоръчват. Същото важи и за свинското и заешкото месо. Това е потвърдено от науката.

Млечни продукти: сирене – 0.5 мг, мляко – 2.4 мг, кисело мляко – 3 мг.

Домашните птици: пуйка – 360 мг, пиле – 170 мг.В този случай съдържанието на аминокиселини ще варира от тази част на птицата, която се яде.Така че, в тъмнота месо то ще бъде по-голямо, а в бялото – по-малко.

Бозайници: свинско месо – 50 мг, говеждо – 43 мг, заек – 37 мг.

Вътрешни органи: черен дроб, сърце и пиле – 118 мг, говеждо сърце – 65 мг, говежди черен дроб – 19 мг, свински черен дроб – 16 мг.В този случай, на нивото на намаляване на таурин е в зависимост от това по какъв начин ще бъде обработена карантията.

Така че, най-полезни аминокиселини се намират в тъмното месо от домашни птици и морски дарове.

Омега-3 се използва на таблетки в хранителните добавки и също директно чрез храната

Омега-3.

Употребата на Омега – 3, е предпоставка за лечение на високо кръвно налягане без медикаменти.Той се съдържа в рибеното масло, което в допълнение към него включва докозахексеновата киселина и още една важна ейкозапентенова киселина (DHA и ЕРА).Липсата на омега – 3 в диетата има вредно въздействие върху сърдечносъдовата система, както и за развитието на редица заболявания. Причина за това често стават популярни диети, които са пристрастени към по-голямата част от жените.Също така, важна роля играе фалшивият страх, че яденето на мазнини ще допринесе за натрупването на холестерол.Но това е абсолютна заблуда.Без изключение, всички научни изследвания показват, че редовното включване на рибено масло в храната, помага за намаляване на риска от не само хипертония, но и други заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.

Ако човек страда от високо кръвно налягане, след това то със сигурност трябва да бъдат включени в диетата си риби, която живеят в студените морета.

Мазнините съдържащи се в тях помагат:

Да се подобри кръвното налягане, което постепенно се връща към нормалното.

Стените на кръвоносните съдове и сърдечния мускул се засилват.

Рискът от смърт от други заболявания намалява с 28%.

Убедително доказателство за ползата от консумацията на рибено масло е продължителността на живота на ескимосите в Гренландия.Те най-често се хранят с китова мас и месо.И тези народи заемат последното място сред всички хора, живеещи на земята от появата на сърдечносъдови заболявания. Правени са и други изследвания.

Ако не можете редовно да ядете морски риби от студените морета, то тогава е напълно възможно да ползвате препарати от тези риби.Ефектът ще бъде същия.

За да има рибеното масло добър ефект при лечението на хипертония, то трябва да се консумира на ден по4 гр. или повече.В допълнение Омега-3 засилва ефекта на витамин В6, на аминокиселината таурин и на магнезий. Като включват в диетата си мастни киселини, хората намаляват съсирването на кръвта, и така няма да се образуват съсиреци. Използването на рибено масло ще помогне да се гарантира, че балансът между „полезен“ и „вреден“ холестерол ще се върне към нормалното, а в артериите не се образуват вредни за организма плаки, което означава, че хората никога няма да имат заболявания като атеросклероза.

Но това не е всичко: при правилна комбинация от високи дози Омега – 3 с таурин, магнезий и калий, пристъпи от миокардия биха настъпили много рядко. Това намалява риска от внезапна смърт поради сърдечни аномалии, и ритъмът се нормализира.

В допълнение, рибеното масло, ще бъде от голяма полза за хората страдащи от: артрит, някои видове рак, суха кожа, възпаление на червата, тежки пристъпи наастма, депресия и емоционална нестабилност.

Лененото семе се използва за високо кръвно

Лен.

Ленът е важен продукт в диетата за хипертония. Той е препоръчан за пациенти страдащи от сърдечносъдови заболявания, защото е богат също на Омега-3. Използването им се е превърнало в мания. Ленените семена са друг източник за тези мазнини. Подобно на рибеното масло и лененото се предлага по диетичните магазини и аптеките като различни добавки и продукти. Ленът се счита като важен продукт в диетата на пациенти с високо кръвно налягане, тъй като съдържанието на омега-3 мастни киселини в него достига 25%. По този начин, този продукт се състои по същество от една четвърт от ненаситени мастни киселини.

Рекламата на капсули с рибено масло е полезно от търговска гледна точка, но по-практични и ефективни за използване са тези с ленено масло. На първо място, цената е много по-ниска и второ, то е естествен продукт и е много по-полезен. Това се дължи на факта, че структурата включва не само омега-3, но и голямо количество различни витамини, включително витамин С. Това е от полза за човешкото тяло. На пациенти с хипертония, се препоръчва да купуват чист лен и да го смилат с помощта на кафемелачка или кухненски робот и след това се съхраняват в стъклен съд, например буркан с плътно затварящ се капак. За ден трябва да се изяждат 3-4 супени лъжици смлян лен. Той може да се консумира в самостоятелна форма или като се добавя към салати.

Използването на лен е изключително полезна не само за хора със сърдечни заболявания, включително хипертония. Това е доказано въз основа на изследване, проведено от американски учени. Те открили, че яденето на лен удължава живота средно с 5 години при пациенти, които имат проблеми със сърцето. В допълнение, лен помага на пациенти с рак. Сред всички природни продукти, това е един от най-важните за хората, страдащи от заболявания на сърцето, проблеми с кръвоносните съдове и висок холестерол. Той помага и да се нормализира работата на стомашно-чревния тракт.

Тинктура от глог.

Друга възможно приложение за лечение на високо кръвно налягане без лекарства това е екстракт от глог.

Той има следното въздействие:

Отпуска стените на кръвоносните съдове.

Нормализира кръвното налягане.

Увеличава притока на кръв към сърдечния мускул, а това обогатява сърдечния мускул на кислород.

Ако твърдо сте решили да вземете екстракт от глог, трябва да се помни, че това е едно много мощно средство. Използването му е възможно само след консултация с лекар и под строг контрол.Това е особено важно, ако пациентът се лекува и с други лекарства за хипертония.Използването на комбинация от екстракта и от лекарства може да доведе до предозиране и развитието на нежелани реакции.

За да си направите тинктура от глог, 10 гр сушени плодчета залейте със 150 мл водка или ракия. Оставете съда за 10 дни на тъмно и хладно. Следва да прецедите тинктурата. Приемайте по 3 пъти всеки ден една доза по 30 капки. Можете да я разредите с малко вода.

Канела за високо кръвно.

Канелата е подправка от Азия, която е популярна със своите лечебни качества. Всички положителни неща, които пише за нея се отнася предимно за тази от Цейлон (Шри Ланка). Тя обаче е много скъпа и не се внася в България. Тази, която се продава у нас също действа добре, макар и не толкова колкото цейлонската. Точно от нея също се наблюдават ефектите за сваляне на опасното високо кръвно и другите ползи.

Смесете една чаша мед със току що приготвено кисело мляко, добавете към тази смес 2 супени лъжици канела на прах.Вземайте при хипертонияполовин чаша 2 пъти за деня преди хранене. Времето за терапията е 2 седмици.Ако желаете може да я продължите след 1 – 2 седмици почивка.

Може да вземате при високо кръвно по една лъжичка за кафе с кисело мляко всеки ден до настъпване на подобрение. Друг вариант е с малко повече канела. Една чаена лъжичка канела в чаена чаша кисело мляко се смесват и престояват малко и се изяждат наведнъж.

Един чудодеен лек с канела: Обелете 400 г чесън и още 4 лимона, сложете ги в блендер и ги блендирайте. Сместа изсипете в буркан, добавете 300 г мед и добре разбъркайте ръчно или с миксер. Съхраняването й е на сухо, хладно и тъмно място за 25 дни. Взема се сутрин и вечер като в няколко лъжици кисело мляко трябва да се разбият 1 лъжичка от лековитата смес с 1 лъжичка канела и 20 капки клеева тинктура. Сутрин се взема половин час преди ядене, а вечер преди лягане. Рецептата е полезна както за високо кръвно, така и за други заболявания.

Лечението на високо кръвно няма ефект – възможни причини.

Понякога може да се стигне до положение, при което няма лечебен ефект, въпреки че човек използва в комплекс добавки, хранене и се опитва да нормализира включва всички тези компоненти. Това може да означава, че има някакви причини, затова не се отчайвайте, защото тяхното откриване и премахване може да Ви отърве от болестта. Много е вероятно, че един човек е с наднормено тегло или просто доста закръглен. В този случай, трябва да опитате диета с ниско съдържание на въглехидрати. Но не трябва да спирате приема на магнезий, рибено масло и други компоненти, които са полезни.

Важно е да се помни, че отстраняването на храните, съдържащи ограничено количество въглехидрати – това е една от стъпките да се отървеш от хипертония. Нещо повече, това състояние е толкова важно, колкото по-горе описаните добавки и рецепция. С изключване на картофите и захарта от менюто си, можете да забравите за повишеното налягане.

Дори ако диетата с ниско съдържание на въглехидрати се оказа неефективен, а теглото Ви е нормално, е необходимо да се премине серия от допълнителни проучвания. Това трябва да се направи, за да се открият скрити заболявания, които не дават напълно да се възстановите от хипертония.

Така това, което трябва да знаете е:

Има ли някакви проблеми с бъбреците. Може ли да страдате от бъбречна недостатъчност или атеросклероза на бъбречните артерии.

Нормално ли функционира щитовидната жлеза. Понякога при хората с високо кръвно налягане се откриват заболявания като хипертиреоидизъм или хипотиреоидизъм.

Има ли в момента отравяне на организма от токсични тежки метали като олово или живак. Това изисква тестване за присъствието им в организма. Ако резултатът се окаже положителен, ще е необходимо да се подложите на детоксикация. Най-често такива проблеми тормозят хората с наследствена предразположеност към токсични вещества, както и тези, които често са в среда от тежки метали в професионалната си дейност.

Имате ли тумор на надбъбречната жлеза. Това води до факта, че се увеличава производството на някои хормони, които влияят на кръвното налягане.

Направете и ЯМР на мозъка за откриване евентуално на хипофизен тумор. Ако проверката е доказала наличието на акромегалия, то това означава, че в кръвта се увеличава хормонът на растежа, което води до развитие на „вторична“ хипертония.

Изследвайте се за проблеми с кръвоносните съдове, по-специално, атеросклероза.

Много е вероятно да използвате голямо количество сол, което допринася за високото кръвно налягане и се получава оток.

Диабетът може да е причината да се увеличава кръвното налягане дори ако се лекува.

Лоши навици като тютюнопушене и алкохол няма да позволят кръвното налягане да се нормализира.

Стресът и живеенето в постоянно напрежение намаляват полезните елементи и налягането ще се повиши отново.

Може би човек, без да знае, употребява някои лекарства, които увеличават кръвното налягане.

Тези изследвания трябва да се проведат, защото без отстраняването на причините, методът не може да даде положителни резултати. Ако бъдат установени тези проблеми, ще е необходимо да се отървете от тях и паралелно да се вземат аминокиселината таурин, Омега – 3, магнезий, витамин В6 и тинктура от глог и други средства. Но е необходимо да се консултирате с лекар, тъй като всяко едно от тези заболявания е много сериозно и ако се лекува самостоятелно, то в крайна сметка ще доведе до необратими последици.

Диета и хранене при високо кръвно.

Трябва да се отбележи, че по-рано много „хранителни табута“, не се препоръчваха да се ядат дори и за хора с по-здрава сърдечносъдовата система.Ето защо, от тяхното отхвърляне ще се възползва цялото тяло. Такива продукти са месо – основен източник на холестерол, торти, бисквити, бонбони, всяко печене ястие със синтез на захар и мазнини, кафе, какао, шоколад – кофеинът влияе неблагоприятно, никотин и алкохол.

Трябва да се ограничат: сол, животински мазнини, хайвер от риба, лесно усвоими въглехидрати, боб, гъби, зелен и черен чай.

Препоръчват се: варени картофи и зърнени храни, зеленчуци, белият хляб да се избягва, да се даде предимство на обезмаслените млечни храни, макар че и за тях се доказа, че не е добре да се ядат. В основата на диетата трябва да бъдат орехи, елда, просо, кафяв ориз, овес, бадеми, лешници, слънчоглед, трици. Ядките строго ограничено. Освен тях ръжен хляб, риби.

Средна доза микроелементи, която е добре да се приема чрез храната: калий – 3000-5000 мг, магнезий – 400 мг, калций – 800-1200 мг.

Какво е хипертония.

Днес хипертонията е най-честото заболяване на сърдечносъдовата система.За нея е характерно високо кръвно налягане, което често надвишава 140/90.Постоянно повишени наблюдава при пациенти, при които има чести вазоспазми.

Според много специалисти в областта на сърдечносъдовите заболявания, хипертония често се дължи на заболявания на кръвообращението.Сърдечната недостатъчност се отнася и за списъка на причините, които провокират развитието на хипертония, която, за тази категория пациенти е предвестник на смъртоносно опасни заболявания като инсулт, инфаркти т.н …

Хипертонията има отрицателно въздействие върху кръвоносните съдове на пациента, които за кратко време се присвиват и са повредени.При твърде мощен поток от стените на кръвоносните съдове те може да се спукат и в резултат настъпва кървене при пациентите.Хеморагичен инфаркт възниква директно в тези съдове в които има намалена еластичност и са склонни към увреждане и спукване.

Симптоми на хипертония.

Основниятсимптом на хипертониятаеглавоболието, това се дължи на свиване и спазъм на мозъчните съдове.Също така, честите симптоми на хипертония са шум в ушите, летящ „мухи“ в очите, замъглено зрение, слабост, безсъние, световъртеж, чувство на тежест в главата, сърцебиене.Такива симптоми са в ранен стадий на хипертония и са с невротични характер.Това може да се получи от непрекъснатата работа на сърдечния мускул и умора поради високото налягане, на по-късен етап при хипертония се развива сърдечна недостатъчност.

Болестният процес може да намали зрителната острота, поражение на съдовете – съдови лезии в мозъка от високо кръвно налягане, то в някои случаи може да доведе до парализа, по-ниска чувствителност в крайниците, което възниква в резултат на спазми на кръвоносните съдове, кървене илитромбоза.

Освен това, много от пациентите с хипертония имат следните симптоми: кръвотечение от носа, загуба на рефлекс, загуба на сън, отслабване на паметта, зачервяване на кожата при всяко натоварване, силен натиск върху очите (пациенти предпочитат да почиват и да чакат отминаването на пристъпа, в тишина да си почиват със затворени очи), отслабен сърдечен ритъм, подуване, умора и други.

Причини и рискови фактори.

Причината за честото високо кръвно наляганеса продължителният нервно-психологически стрес, продължителните стресови ситуации.Често предпоставка за хипертония става работата, за изпълнението на която лицето е в постоянно емоционално напрежение.Тя също е висока степен на вероятност от развитие на хипертония при хора, които са претърпели мозъчно сътресение.Наследственото предразположение може да бъде една от причините за хипертония.

Една от основните причини за есенциална хипертония може да бъде липсата на физически упражнения.

Какво е хипертонична криза.

Хипертоничната криза е една от разновидностите на хипертонията.Когато рязко се повишава кръвното налягане и към всички по-горе изброени симптоми, все пак добавим гадене, повръщане, прекомерно изпотяване, намалено зрение.Тези кризи могат да са от минути до часове. Пациентите се оплакват от сърцебиене и други тежки симптоми.В това състояние, силно се ускорява пулса, червени петна могат да се появят по бузите на пациента, а понякога може да се получи доста прекомерно уриниране или диария по време на тази атака.Има такива кризи често след силна емоционална вълна от жените по време на менопаузата, в следобедните часове или през нощта.

Има и друг тип хипертонична криза, която има по-тежко протичане, нейното развитие е постепенно и с течение на времето тя е доста продължителна – до 4-5 часа.Този вид най-често се случва в по-късните етапи на развитието на хипертонията, и като правило се среща при прекомерно високо кръвно налягане.Тя често се съпровожда с церебрални симптоми – като може да настъпи нарушение на говора, недостатъчна чувствителност на крайниците, често е придружена и с придружена от тежка сърдечна болка.

Диагностика на хипертония.

За да се направи точна диагноза на пациент, който има симптоми на хипертония, експертът трябва да извърши серия от диагностични изследвания, включително и две лабораторни и тестване на компютър.Целта на тази диагноза е за определяне на етапа и степента на хипертонията, поради което лекуващият лекар ще бъде в състояние да избере най-ефективната терапия.

Поради факта, че хипертония в първия етап от нейното развитие често е без симптоми, по-голямата част от пациентите идват на преглед, когато е твърде късно.В такива случаи, пациентите трябва да бъдат търпеливи, тъй като хипертонията е много трудно лечима и може да придружи човека през останалата част от живота му.В дома си всеки трябва редовно да измерва кръвното си налягане само с тонометър.Неговата стойност трябва да бъде в границите на 120/80.

Леко повишение на налягането при 5-10 единици може да бъде причинено от изменението на климата или от твърде голямо физическо и психическо напрежение.Ако човек често наблюдава такива скокове в кръвното налягане, е необходимо спешно да отиде до най-близкото медицинско заведение и да получават подробни консултации от специалисти.

Степени на хипертония.

Съвременната медицина определя три степени (етапи) на хипертония:

Степен 1 – на кръвното налягане от 140-159 / 90-99 мм Hg.Налягането може да се възстанови от време на време до нормални граници, а след това да се повиши.

Степен 2 – на кръвното налягане, което варира 160-179 / 100-109 mm Hg.Често налягането се увеличава и рядко се връща в нормалното си състояние.

Степен 3 – когато налягането се повишава до 180 / 110 mm Hg и повече за горната граница. Налягането се поддържа почти постоянно високо, а спадът може да бъде признак на неизправност на сърцето.

Хранене при високо кръвно.

Храненето трябва да бъде диетични при хипертония, както писахме по-горе. То трябва да включва повече растителни продукти като зеленолистни и други зеленчуци, плодове, умерено ядки, нискомаслени млека и млечни храни са позволени, гъби и боб да се ограничат, също и силен зелен и черен чай. Напълно трябва да се изключат месата, защото съдържат холестерол и животинските храни, хайвера от риби. Могат да се ползват от тези, които не могат без месо риби, предимно от студените морета и нетлъсти меса.

Остава да добавих някои данни за съдържането на магнезий в някои храни. в 100 г трици от ориз се съдържат 781 мг от него, в супена лъжица кориандър, босилек и салвия – 690 мг, в 100 г черен шоколад – 230 мг, в 30 г семе от тиква – 150 мг, в 200 г спанак – 157 мг, в 200 г соя, леща и фасул – 120 мг, в 30 г ядки – 64 мг, в една глава броколи – 22 мг.

Трябва да се помни, че какаото повишава кръвното, също и джинджифилът независимо дали е на чай или не. В някои случаи е установено, че какаото понижава кръвното само на някои хора, но това са изключения.

Повече подробности за: Рискови фактори.

С възрастта, когато възрастните хора започват да придобивататеросклерозаи свързаните с възрастта съдови промени се случат, появата на високо кръвно налягане може да влоши атеросклерозата като прави така, че тя да напредне. Това е доста опасно явление, защото със силни спазми на кръвоносните съдове, достъпът до мозъка, сърцето и бъбреците става твърде малък.Ако стените на кръвоносните съдове представят плочата, след това със силен спазъм на кръвоносните съдове, кръв може напълно да спре потока на жизненоважни органи и циркулира през артериите.В този случай идва миокарден инфаркт или инсулт.

При жените, причината за хипертония може да бъде период на приспособяване на организма применопауза. Солта или по-точно, натрият, съдържащ се в нея, както и тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и затлъстяването, допринасят за натоварването на сърдечносъдовата система, което не е добре.

Факторите, които провокират развитието на есенциална хипертония: наднормено тегло, редовен психически стрес, стресови ситуации, депресия, преживели трагедията и т.н., тежък емоционален стрес, причинен от проблеми в семейството, в работата, в бизнеса, мозъчни наранявания (злополуки, падане,травми, хипотермия), заболявания, които имат негативен ефект върху сърдечносъдовата система, генетична предразположеност, вирусни и инфекциозни заболявания, последиците от които могат да се проявяват под формата на хипертонична болест менингит, синузит и други.

Свързани с възрастта промени в кръвоносните съдове, повишено съдържание на холестерол в стените на кръвоносните съдове, в тях те образуват плаки, които пречат на нормалната циркулация на кръвта, състояние на менопауза при жените, малтретиране на зависимости (тютюнопушене, пиене на алкохол в големи количества, прекомерна страст към кафето), прием на сол в големи количества, рязко повишаване на адреналина в кръвта, времето прекарано пред компютъра, заседнал начин на живот, рядко излизане на чист въздух, и така нататък.

Степени на хипертония, симптоми, възможни усложнения, лечение.

Степен 1 За идентифицирането на хипертонията в първия етап се прави само, ако пациентът провежда независим контрол на кръвното си налягане.Споделянето със специалист на състоянието може да помогне да се постави точна диагноза.

Степен 2 Във втория етап хипертонията често е придружена от главоболие, гадене, сънливост, обща слабост, и така нататък, пациентите се нуждаят от лекарства, защото високото кръвно рядко се връща към нормалното.

Степен 3 Изисква се болнично лечение, специални медикаменти и физиотерапия. Могат да се получат кризи, при които се увеличава кръвното налягане бързо. При тях могат да се получат симптоми като гадене и повръщане, болки в сърдечната област, тежко главоболие, виене на свят, повишено изпотяване и така нататък. Такива пациенти се нуждаят от спешна медицинска помощ. Проблемите с високото кръвно могат да бъдат кратки, но и да продължат повече – няколко часа.

Подробно за хипертонична криза.

В съответствие с класификацията в зависимост от симптомите и причините има няколко вида хипертонична криза:

Първият виде свързан с невровегетативния синдром.Причината за кризата в този случай се явява психологическото напрежение, изживяването на много стрес.Основните симптоми: световъртеж, гадене, повръщане, главоболие.Всички прояви на този тип хипертонична криза се преустановяват след няколко часа и не се изисква хоспитализация на пациента, тъй като няма опасност за живота му.

Вторият типхипертонична криза е водно-солев.Ренин-ангиотензин-алдостероновата система в човешкото тяло поддържа постоянна вътрешна среда.Когато работата се наруши, се получава водно-солевата хипертонична криза.Пациенти изпитват гадене, главоболие, губят координация в пространството, имат нарушено зрение, включително се наблюдава нистагъм.Влошаване на заболяването продължава няколко дни и след това утихва.

Трети вид. Най-сериозният вид на кризата се счита острата хипертонична енцефалопатия.В този случай, пациентът изисква хоспитализация. В резултат на значително повишаване на кръвното налягане е нарушен мозъчният кръвоток и се развиват сериозни усложнения катогърчове и замайване.

Липсата на своевременна медицинска помощ при хипертонична криза може да доведе до сериозни последици – увреждане на бъбреците, кръвоносните съдове, сърцето, мозъка, оток на белите дробове, инфаркт на миокарда, ангина пекторис.Често се развиват заболявания на централната нервна система, например, загуба на ориентация във времето, кома.

След хипертоничната криза, много от пациентите имат затруднения с ориентация в пространството и усещането на замайване.Необходимо е да се консултирате с лекар, за да се определи точната причина за този феномен. Може причината за виене на свят да не е хипертонична криза, а друго заболяване.По време на пристъпа, който обикновено се случва изненадващо, не се паникьосвайте, седнете и си затворете очите и се опитайте да се съсредоточите върху нещо.

Споделете, нека повече хора се докоснат до силата на природата

Домашен сироп за кашлица с червен лук
Билкови лекове

Домашен сироп за кашлица с червен лук

Лукът е фантастично средство за лечение на кашлица благодарение на отхрачващите и противовъзпалителните си свойства. Все пак си струва да се отбележи, че кашлицата е жизненоважна телесна функция, която не трябва да се потиска. Тя е защитен механизъм, който помага за изхвърлянето на вируси и микроби от дихателните пътища, както и на чужди частици Важно нещо,

Прочетете »
Интересно

9 ползи за здравето от яденето на диня

Динята е вкусен и освежаващ плод, който също е полезен за вас. Съдържа само 46 калории на парче, но е с високо съдържание на витамин С, витамин А и много здравословни растителни съединения. Ето и най-големите 9 ползи за здравето от яденето на диня. Помага ви да се хидратирате Пиенето на вода е важен начин

Прочетете »
Интересно

17 доказани съвета за по-добър сън през нощта

Добрият сън е също толкова важен, колкото редовните упражнения и здравословното хранене. Изследванията показват, че лошият сън има незабавни негативни ефекти върху вашите хормони, ефективността на упражненията и мозъчната функция. Той може също да причини наддаване на тегло и да увеличи риска от заболявания както при възрастни, така и при деца. За разлика от това,

Прочетете »
Интересно

Какво причинява пролетната умора и как да се преборим с нея

Когато пролетта е в разгара си, дните са по-дълги и времето е по-хубаво. Всичко, което искате да направите, е да се възползвате от всяка възможност. Но всичко, което наистина ви се иска, е да лежите вкъщи. Не е необичайно да изпитате умора през пролетта. След зимен сън тялото ни преминава през някои физиологични промени. Опитвайки

Прочетете »
Билкови лекове

7 доказани ползи за здравето от женшен

Женшенът се използва в традиционната китайска медицина от векове. Това бавнорастящо, късо растение с месести корени може да се класифицира по три начина, в зависимост от това колко дълго се отглежда: прясно, бяло или червено. Пресният женшен се събира преди четвъртата година, докато белият женшен се събира между 4–6 години, а червеният женшен се събира

Прочетете »
Билкови лекове

Топ 11 ползи за здравето от пчелния прашец

Пчелният прашец е смес от цветен прашец, нектар, ензими, мед, восък и пчелен секрет. Пчелите събират прашец от растенията и го транспортират до кошера, където той се съхранява и използва като храна за колонията. Пчелният прашец не трябва да се бърка с други пчелни продукти като мед, пчелно млечице или пчелна пита. Тези продукти може

Прочетете »
bg_BGБългарски
Превъртете до върха