Cichorium intybus

Синя жлъчка

Вълшебната цикория(синя жлъчка) – грижа за цялото тяло

Местообитание в България:

Из тревистите места, ливадите, нивите и покрай пътищата в цялата страна.

Описание:

Синята жлъчка е многогодишно тревисто растение, високо е 30-120 см, с ръбесто, разклонено, покрито с власинки стъбло. Приземните листа също са покрити с власинки, пересто нарязани и разположени във вид на розетка, а стъблените са продълговати, ланцевидни и вълнообразно назъбени, като полуобхващат стъблото. Цветовете са небесносини(по-рядко бели), едри с къса дръжка събрани в кошничка с диаметър 3-4 см. Разположени са на върха на стъблото.

Плодът е яйцевиден. Коренът е вретеновиден и месест. Всички части на растението съдържат млечен сок.

Използваеми части:

Надземната част на растението, брана по време на цъфтежа. Корените, вадени наесен, след опадане на семената.

Време на събиране:

Надземната част – по време на цъфтеж на билката (Юли-Август), Корените – есенно време, след опадане на семената.

Състав на билката:

Корените съдържат интибин(гликозид), холин, инулин, левулин, мазнини, левулоза, фруктоза, дъбилни и белтъчни вещества.

Лечебно действие:

Повишава апетита и улеснява храносмилането. Понижава кръвната захар. Подобрява обмяната на веществата и има противомикробно действие. Употребява се при чернодробни и жлъчни болести. При цироза на черния дроб.Както и при болести на далака и стомаха. Има успокоителен ефект върху централната нервна система. Успокоява кашлицата. Засилва сърдечната дейност, като увеличава амплитудата на сърдечните съкращения. Действа жлъчегонно.Използва се също, при диабет жълтеница, глисти(при деца), против изпотяване, при рани и екзема.

Употреба:

Вътрешно: При заболявания на черния дроб и жлъчка- та, жълтеница, увеличен далак, камъни в жлъчката, стомашна язва, гастрит, затруднено уриниране, кръв в урината, нераз- положение в панкреаса, ранен стадий на левкемия, миоми, за прочистване на кръвта и др. Външно. Под формата на компреси при отоци, ударено, рани, кожни обриви, циреи и др. 

 

Начини на употреба:

Три супени лъжици от стръковете се заливат с 650 мл вряща вода, оставя се да изстине, и се приема два-три пъти през деня, преди храна. Възможна е и направата на спиртна тинктура: доза 4 : 10, дрога : спирт (или ракия). Кисне 15–20 дни, приема се 15–20 капки в малко вода, преди храна. Външно се ползва отварата от дрогата като лапи за налагане и др. 

 

Българска традиционна употреба:

При жълтеница и други болести на черния дроб се пие отвара от Синя жлъчка. Отвара се пие и при нежит (скорбут), треска, сърдечносъдови проблеми, язва на стомаха, болни бъбреци, жълтеница, гър- лобол, кашлица и трудно уриниране. С билката се правят лапи при циреи и отоци. Растението се ползва обредно на Еньовден 

Име на английски: Common chicory
Име на немски: Gemeine Wegwarte
Име на френски: ENDIVE, CHICORÉE
Име на Латински: Cichorium intybus

Цикория
Цикория, Синя Жлъчка
Синоними:
Цикория, Бърдовка, Синя млечка, Водопойка, Дъвка, Метлянка, Модрика, Дива Радика, Водопийка, Гвачка, Гола мома, Гурчивкъ, Дива бърдоква, Дива цикория, Зидибази, Хиндипа, Кучешка дъвка, Маясълчи, Млечка метлянка, Недопивка
bg_BGБългарски
Превъртете до върха