Арония

Арония

Арония

(Aronia melanocarpa Elliot)

Аронията е с произход Северна Америка. Пренесена е в Европа през 18 век. Отглежда се масово в Германия, Полша, Русия.

Местообитание в България:

У нас са създадени след 70-те години на миналия век произ- водствени насаждения в Ловешка, Великотърновска, Благоевградска, Смоленска, Софийска и др. области. Често се отглежда масово в градини- те на любители овощари. Един добре развит храст дава до 10–12 кг плодо- ве.

Описание:

Аронията е многогодишин храст с височина 1,5 до 3 метра. В първите 3-4 години младите храсти са компактни, а след това достигат до 2 метра в диаметър. Кореновата система е силна разклонена, но повърхностна, плитко разположена. Надземната част на храста е съставена от издънки, израстнали от приземната част на стъблата или от коренището. Аронията има листа подобни на вишневите, обратнояйцевидни, с дължина 4-8 см и 3-5 см широчина. Листата са силно назъбени, имат заострени върхове и са гланцирани тъмнозелени от горната страна и белезникави от долната. Плодът на аронията има 1 см диаметър и тегло 1-1,5 г. Добивите от един храст варират от 4-12 кг, но могат да достигнат и 15 кг.

Арония
Арония
Използваеми части:

Плодовете

Време на събиране:

Ранна есен

Състав на билката:

Плодовете на аронията съдържат захари, органични киселини, витамин С, бетакаротин, фолиева киселина, рибофлавин, токоферол, минерални соли: калий, калций, магнезий, фосфор, желязо, манган, мед, цинк, йод, аминокиселини: аргинин, тирозин, хистидин и лизин, алфааланин, цистин, аспарганово киселина и серин, глутаминова киселина и треонин

Лечебно действие:

Противосклеротично, капиляроукрепващо, противовъзпалително, температуропонижаващо и хипотензивно

Употреба:

Витамин Р има противосклеротично, капиляроукрепващо, противовъзпалително и преди всичко хипотензивно действие. Това прави плодовете на аронията подходящи за профилактика на хипертония, атеросклероза, капиляротоксикоза, бъбречни възпаления и др. Високото съдържание на фруктоза и наличието на сорбоза определя плодовете като подходящи за диабетици. Плодовете на аронията съдържат йод, хлорогенова и др. фенолкарбоноби киселини, поради което се препоръчват при заболявания на щитовидната жлеза.

Арония
Арония
Начини на употреба:

Най-удачно да се консумират пресни плодове, след това под формата на сок, компоти, сладка и конфитюри; вина, ликьори и плодови каши. Препоръчва се употребата на плодовете на аронията за лечение на хипертония, атеросклероза, капиляротоксикози, бъбречни заболявания,гастрити с понижена киселинност и пр. В домашни условия за лечение на хипертония се препоръчва свежият сок от плодовете – половин чаена чаша на ден, за прием в течение на 2 седмици. В официалната медицинска практика е разрешено приемането на плодовете и сок от арония при хипертония, кръвотечения от различен произход, при атеросклероза и анацидни гастрити.

Българска традиционна употреба:

 

Име на английски: chokeberry/Aronia
Име на немски: Apfelbeere/Aronia
Име на немски: Aronia

bg_BGБългарски
Превъртете до върха