сминдух

Сминдух

Сминдух

(Trigonella foenum-graecum L.)

Местообитание в България:

Билката в нашата страна се среща по сухи и тревисти места, край пътища и посеви. Култивирано растението се е срещало в различни райони на страната преди 10–15 години. На отделни места растението може да се открие и подивяло

Описание:

Едногодишно тревисто растение с изправени или възходящи, кухи, високи до 10–40 см стъбла. Листата са сложни, тройни, дълги 20–50 мм и широки 10–15 мм, обратно- яйцевидни до продълговато-ланцетни листчета. Цветовете са единични или на групи по два, приседнали в пазвите на горните листа. Чашката е сраснала в къса тръбица, 5-делна. Венчето е синьо (бледожълто за гръцкия сминдух). Флагчето е без но- кът. Тичинките са 10, от които 9 са сраснали и 1 е свободна. Ладийката е тъпа при върха. Плодът е дълъг 4–6–10 см гол боб, постепенно завършващ в човка.

Използваеми части:

Семената на растението, които се изсушават след пълното им узряване

сминдух
сминдух
Време на събиране:

Август–октомври

Състав на билката:

Съдържа алкалоида тригонелин, диосгенин, ти- гогенин, никотинова киселина, слузни вещества, холин, рутин, горчиви вещества, следи от етерично масло, белтъчни веще- ства, витамин С, в обвивката на семената (шушулките) танини и др.

Лечебно действие:

Апетитовъзбуждащо и болкоуспокояващо. Понижава кръвната захар, засилва половата активност. Стимулира обмяната на веществата, понижава ниво- то на кръвната захар, подобрява апетита, увеличава телесното тегло, възстановява силите на организма.

Употреба:

Вътрешно: При лечение на леки форми на диабет, при лечение на пелагра – недостиг на витамин РР. При белодробни болести. При изтощени болни, вследствие на хронични заболявания (туберкулоза, захарна болест, недохранване, диария, кървящи хемороиди), при полова слабост и др

Външно. За лечение на кожни заболявания – циреи, гнойни рани и др.

сминдух
сминдух
Начини на употреба:

Вътрешно:

Запарка от една супена лъжици счукани семена в 450–500 мл вряща вода, кисне 1 час – доза за 1 ден. Приема се 3 пъти дневно по 150 мл.

Външно:

Използва се отвара от една супена лъжица счукани семена и 250 мл вода, която ври 10 мин. Получената каша се разстила върху марля или тензух и се поставя под формата на лапа върху болното място

 

Българска традиционна употреба:

Запарка от семена на Сминдух се пие при настинка, кашлица, туберкулоза, диабет, авитаминоза, за възбуждане на апетита. Външно отварата от семената се използва при поява на циреи, фурункули, гнойни рани, екземи, напукване на зърната на кърмачките и др. Водният екстракт от плодовете се ползва като мощно народ- но инсектицидно средство. Стрит на прах, Сминдух се посипва върху постелките за прогонване на бълхи и дървеници.

Име на английскиSweet trefoil
Име на немскиBlauer steinklee
Име на френскиSainegrain

Синоними:
чимен, гръцко сено, камилско сено, тилчец
bg_BGБългарски
Превъртете до върха