Смрадлика

Смрадлика

Смрадлика

(Cotinus coggygria Scop.)

Местообитание в България:

Расте по сухи и каменисти места и из храсталаците по южните склонове в предпланинските райони.

Описание:

Смрадликата е храст висок до 2 м или малко дърво, достигащо до 4 м. Листата са последователни, 3-8 см дълги, яйцевидни с дълги дръжки. Цветовете са зеленикави, събрани в съцветие метлица. Плодът е сух, едносеменен. Цъфти май-юни.

Използваеми части:

Листата на растението, които се берат по време на цъфтежа, но никога след оформянето на плодовете. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 50 °С.

Смрадлика
Смрадлика
Време на събиране:

май-юни (Листата на растението, които се берат по време на цъфтежа)

Състав на билката:

Листата на смрадликата съдържат дъбилни вещества, етерично масло и др.

Лечебно действие:

Затягащо, противовъзпалително, антисептично. Поради високото си съдържание на дъбилни вещества смрадликата е растението с най-силно проявена затягащо и противовъзпалително действие. В по-големи дози понижава кръвното налягане. Стимулира зарастването на повърхностни рани и язви в стомаха и дебелото черво. Влияе противовъзпалително и при засягане на бъбречните легенчета

Употреба:

Вътрешно: При диарии, кървящи хемороиди, язвен колит, възпаление на венците (пародонтоза), зъбобол, ангина, заболявания на бъбреците, язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Външно: Употребява се за бани при рани, екземи, хемороиди, при потене на краката, за промивки при бяло течение, за налагане на лапи при гнойни рани и циреи, за компреси при младежки пъпки. В смес със сол и нишадър се използва за гаргара при гърлобол и жабурене за заякване на венците.

Начини на употреба:

Вътрешно: 1 супена лъжица от билката се запарва с 500 мл вряща вода. Ври 10 минути. Пие се по 1 кафена чаша преди ядене 3 пъти на ден.

Външно: За бани и компреси – 50 г смрадлика се варят 20 минути в 2 л вода

Българска традиционна употреба:

В българската народна медицина смрадликата се използва при
• кръвохрачене,
възпаление на червата и стомаха,
• бъбречни заболявания,
диария,
• киселини в стомаха,
хемороиди.

Име на английски: Smoketree
Име на немски:
Име на френски:

Синоними:
тетра, кукуч
bg_BGБългарски
Превъртете до върха