Мурсалски чай (Sideritis scardica)

Мурсалски чай

 

Местообитание в България:

Среща се по сухите каменисти, варовикови места на Славянка, Южен Пирин и Средни Родопи, от 1400 до 2200 м надм. вис.

Билката е ендемична за балканския полуостров!

Описание:

Пиринският чай е красиво, многогодишно тревисто растение. Коренището и стъблата в основата си са вдървенени. Цветоносните стъбла са прави или приповдигащи се, неразклонени или разклонени, до 50 см дълги. Листата са срещуположни, слабо назъбени или целокрайни. Долните са продълговати, тъпи, с къси дръжки, стеснени към основата, леко напилени, а горните – широкосърцевидни, приседнали. Прицветниците са ципести, лимоненожълти, сравнително едри, към върха заострени, придаващи красота на съцветието. Чашката е тръбесто звънчевид- на, с 10 жилки и 5 почти еднаква зъбеца, заострени на върха. Венечната тръбица е скрита в чашката. Венчето е двуустно. Горната устна е изправена, почти плоска. Долната е 3-делна, с по-широк и врязан среден дял. Тичинките са затворени във венечната тръбица, като задните са по-къси от предните. Прашниците на дългите тичинки са недоразвити. Стъблото на върха е 2-делно, като единият дял е по-широк и с основата си обгръща другия, по-къс и по-тъп дял. Цялото растение е бе- ловлакнесто, покрито с белезникав пух. Цъфти юли – септем- ври. Съцветията запазват красотата си продължително време и след прецъфтяването

Използваеми части:

Връхните дялове на стъблата, заедно с листата и цветовете

Време на събиране:

Юни-Август

Състав на билката:

Етерично масло, горчиви вещества и танини. След анализи в билката са изолирани 3 вещества, обозначени като стероиди А, В и С. Установено е, че стероид А при хидролиза дава хлорогенова киселина и гликоза.

Лечебно действие:

В народната медицина растението се използва като омекотяващо средство при кашлица, бронхит и простуда за отделяне на храчките.

Употреба:

Диворастящ и култивиран, Мурсалският чай е широко използван предимно за облекчаване на симптомите на белодробни заболявания като кашлица от различен произход и стомашно разстройство. Фармакологичните свойства на растението описани в научната литература като противовъзпалителни и антимикробни свойства потвърждават традиционната употреба при облекчаване на кашлица, свързана с простуда, както и за стомашно-чревни неразположения.

Начини на употреба:

Вътрешно: Нарязват се 3–4 стръка и се заливат с 2 чаени чаши вряща вода. След 10 мин. течността се прецежда и се пие по 1 супена лъжица, на 2 часа. Винаги се приема като топъл чай, на глътки. Билката има приятен аромат, наподобяваща миризмата на зелен чай и лимон. Декоративно растение.

 

Българска традиционна употреба:

Мурсалският чай е известен като чудотворна билка в народната медицина на балканските страни от векове, като традиционно се използва като лечебен ароматен билков чай.

Име на английски: Ironwort

Име на немски: Gliedkraut

Име на немски: Сrapaudine

Синоними:
Македонски чай
Миризлив бурен
Пирински чай
Овчарски чай
Шарпланински чай
bg_BGБългарски
Превъртете до върха