Може ли чаша вино да бъде полезна за здравето ни

Хората пият вино от хиляди години и ползите от това са добре документирани. Появилите се проучвания продължават да предполагат, че пиенето на вино с умереност – около чаша на ден – предлага няколко предимства.

Тази статия обяснява всичко, което трябва да знаете за ползите за здравето от пиенето на вино.

Потенциални ползи от пиенето на вино

Има няколко ползи от пиенето на чаша вино.

Богат на антиоксиданти

Има много храни и напитки, богати на антиоксиданти и виното е една от тях.

Антиоксидантите са съединения, които предотвратяват клетъчното увреждане, причинено от възпаление и оксидативен стрес. Оксидативният стрес е състояние, причинено от дисбаланс между антиоксиданти и нестабилни молекули, наречени свободни радикали, които могат да увредят вашите клетки.

Гроздето има високи нива на полифеноли, които са антиоксиданти и за които е доказано, че намаляват оксидативния стрес .

Тъй като червеното грозде е с по-голямо съдържание на антиоксиданти от белите сортове грозде, пиенето на червено вино може да повиши нивата на антиоксиданти в кръвта ви в по-голяма степен, отколкото бялото.

Всъщност, едно двуседмично проучване при 40 възрастни установява, че консумацията на 400 мл. червено вино дневно повишава антиоксидантния статус.

По-високият антиоксидантен статус е свързан с намален риск от заболявания. Например, пиенето на червено вино е свързано с намален риск от болестта на Алцхаймер и Паркинсон, които са свързани с оксидативен стрес.

Може да помогне за борба с възпаления

Виното съдържа съединения, които имат противовъзпалителни свойства.

Хроничното възпаление е вредно и може да увеличи риска от състояния като сърдечни заболявания, автоимунни разстройства и някои видове рак. Ето защо е най-добре да предотвратите възможно най-много този тип възпаление.

Хроничното възпаление може да бъде намалено чрез диета, намаляване на стреса и упражнения.

Много храни имат силата да намалят възпалението, а виното се смята за едно от тях.

Проучванията сочат, че съединение, наречено ресвератрол във виното, има противовъзпалителни свойства и може да има полза за здравето.

Едно проучване при 4 461 възрастни показа, че умерената консумация на вино е свързана с намален възпалителен отговор. Тези, които консумират до 40 грама алкохол на ден, изпитват по-малко възпаление, отколкото тези, които не пият.

Нещо повече, в проучване, включващо 2900 жени, тези, които консумирали чаша вино дневно, са намалили значително възпалителните маркери в сравнение с жените, които се въздържат от алкохол.

Може да е от полза за здравето на сърцето

Проучванията показват, че хората, които консумират умерени количества вино, имат намален процент на сърдечни заболявания.

Изследователите смятат, че високата концентрация на полифенолни антиоксиданти в червеното вино може да помогне за намаляване на риска от високо кръвно налягане, висок холестерол и метаболитни заболявания.

Някои изследвания сочат, че пиенето на червено вино може да понижи кръвното налягане при хора с високо кръвно налягане, което може да намали риска от сърдечни заболявания.

Трябва да отбележим обаче, че прекомерната консумация на алкохол може да има отрицателни ефекти върху здравето на сърцето, включително повишено кръвно налягане и по-висок риск от развитие на сърдечни заболявания.

Други ползи

Пиенето на вино в умерена степен може да има и други предимства:

Може да има полза за психичното здраве Една чаша вино може да намали риска от депресия. Въпреки това, прекомерното пиене може да има обратен ефект, като ви излага на по-висок риск от това състояние.

Може да насърчи дълголетието. Проучванията установяват, че пиенето на умерени количества вино като част от здравословната диета може да увеличи дълголетието, благодарение на високото съдържание на антиоксиданти на виното.

Може да насърчава здравословните бактерии в червата Последните проучвания дори предполагат, че червеното вино може да насърчи растежа на полезни бактерии в червата, което може да подобри маркерите на метаболитен синдром при хора със затлъстяване

Споделете, нека повече хора се докоснат до силата на природата

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on pocket
Share on email
Share on print
Билкови лекове

Топ 10 ползи за здравето от лененото семе

В продължение на векове ленените семена са ценени заради здравословните си ползи. Всъщност Карл Велики заповядва на своите поданици да ядат ленени семена за своето здраве. Затова не е чудно, че са придобили името Linum usitatissimum, което означава „най-полезен“. В днешно време ленените семена се причисляват към „супер храните“, тъй като повече научни изследвания сочат

Прочетете »
Златни рецепти

Какво трябва да знаем за Селена и как влияе на организма ни

Знаете ли, че селенът играе ключова роля в метаболизма на човек. Защо хората приемат селен? Селенът привлича вниманието, заради своите антиоксидантни свойства. Антиоксидантите предпазват клетките от увреждане. Изследвания показват, че някои здравословни състояния – като ХИВ, болестта на Крон и други – са свързани с ниски нива на селен. Хората, които се хранят интравенозно, също

Прочетете »
Златни рецепти

6 предимства на копривата (плюс странични ефекти)

Копривата е основен продукт в билколечението от древни времена. Древните египтяни са използвали коприва за лечение на артрит и болки в долната част на гърба, докато римските войски са я използвали, за топлина. Листата на копривата имат подобни на косми структури, които жилят, а също така предизвикват сърбеж, зачервяване и подуване. След като бъде преработена

Прочетете »
Билкови лекове

9 ползи за здравето от мащерката

Мащерката е билка от семейството на ментата, която вероятно разпознавате от вашия набор от подправки. Но това е много повече от допълнителна съставка. Обхватът й на използване е впечатляващ и има над 400 подвида. Древните египтяни са я използвали в своите практики за балсамиране, докато древните гърци са я използвали като тамян. Благодарение на своя

Прочетете »
Златни рецепти

Народни рецепти за сваляне на високо кръвно (Част 2)

Аминокиселина Таурин, Омега-3. Аминокиселина Таурин. Западните лекари активно използват на аминокиселини за лечение на различни заболявания: например при проблеми със зрението, конвулсии, астма.Хипертонията не е изключение. Нейният ефект е подобен на действието на така популярните за лечение на това заболяване диуретици.Това означава, че използването на аминокиселината допринася за отделянето на излишната течност.Но основната му разлика

Прочетете »
Билкови лекове

Ето двете съставки, които заедно борят рака

Джинджифилът и чилито не само добавят подправка и вкус към любимото ви ястие – те също могат да ви помогнат да предотвратите ракови образования. Неотдавнашно проучване установява, че популярните подправки имат свойства, които значително намаляват шансовете на мишките да развият рак на белия дроб поради способността им да се свързват с рецептор, който също е

Прочетете »
Scroll to Top