Може ли чаша вино да бъде полезна за здравето ни

Хората пият вино от хиляди години и ползите от това са добре документирани. Появилите се проучвания продължават да предполагат, че пиенето на вино с умереност – около чаша на ден – предлага няколко предимства.

Тази статия обяснява всичко, което трябва да знаете за ползите за здравето от пиенето на вино.

Потенциални ползи от пиенето на вино

Има няколко ползи от пиенето на чаша вино.

Богат на антиоксиданти

Има много храни и напитки, богати на антиоксиданти и виното е една от тях.

Антиоксидантите са съединения, които предотвратяват клетъчното увреждане, причинено от възпаление и оксидативен стрес. Оксидативният стрес е състояние, причинено от дисбаланс между антиоксиданти и нестабилни молекули, наречени свободни радикали, които могат да увредят вашите клетки.

Гроздето има високи нива на полифеноли, които са антиоксиданти и за които е доказано, че намаляват оксидативния стрес .

Тъй като червеното грозде е с по-голямо съдържание на антиоксиданти от белите сортове грозде, пиенето на червено вино може да повиши нивата на антиоксиданти в кръвта ви в по-голяма степен, отколкото бялото.

Всъщност, едно двуседмично проучване при 40 възрастни установява, че консумацията на 400 мл. червено вино дневно повишава антиоксидантния статус.

По-високият антиоксидантен статус е свързан с намален риск от заболявания. Например, пиенето на червено вино е свързано с намален риск от болестта на Алцхаймер и Паркинсон, които са свързани с оксидативен стрес.

Може да помогне за борба с възпаления

Виното съдържа съединения, които имат противовъзпалителни свойства.

Хроничното възпаление е вредно и може да увеличи риска от състояния като сърдечни заболявания, автоимунни разстройства и някои видове рак. Ето защо е най-добре да предотвратите възможно най-много този тип възпаление.

Хроничното възпаление може да бъде намалено чрез диета, намаляване на стреса и упражнения.

Много храни имат силата да намалят възпалението, а виното се смята за едно от тях.

Проучванията сочат, че съединение, наречено ресвератрол във виното, има противовъзпалителни свойства и може да има полза за здравето.

Едно проучване при 4 461 възрастни показа, че умерената консумация на вино е свързана с намален възпалителен отговор. Тези, които консумират до 40 грама алкохол на ден, изпитват по-малко възпаление, отколкото тези, които не пият.

Нещо повече, в проучване, включващо 2900 жени, тези, които консумирали чаша вино дневно, са намалили значително възпалителните маркери в сравнение с жените, които се въздържат от алкохол.

Може да е от полза за здравето на сърцето

Проучванията показват, че хората, които консумират умерени количества вино, имат намален процент на сърдечни заболявания.

Изследователите смятат, че високата концентрация на полифенолни антиоксиданти в червеното вино може да помогне за намаляване на риска от високо кръвно налягане, висок холестерол и метаболитни заболявания.

Някои изследвания сочат, че пиенето на червено вино може да понижи кръвното налягане при хора с високо кръвно налягане, което може да намали риска от сърдечни заболявания.

Трябва да отбележим обаче, че прекомерната консумация на алкохол може да има отрицателни ефекти върху здравето на сърцето, включително повишено кръвно налягане и по-висок риск от развитие на сърдечни заболявания.

Други ползи

Пиенето на вино в умерена степен може да има и други предимства:

Може да има полза за психичното здраве Една чаша вино може да намали риска от депресия. Въпреки това, прекомерното пиене може да има обратен ефект, като ви излага на по-висок риск от това състояние.

Може да насърчи дълголетието. Проучванията установяват, че пиенето на умерени количества вино като част от здравословната диета може да увеличи дълголетието, благодарение на високото съдържание на антиоксиданти на виното.

Може да насърчава здравословните бактерии в червата Последните проучвания дори предполагат, че червеното вино може да насърчи растежа на полезни бактерии в червата, което може да подобри маркерите на метаболитен синдром при хора със затлъстяване

Споделете, нека повече хора се докоснат до силата на природата

Домашен сироп за кашлица с червен лук
Билкови лекове

Домашен сироп за кашлица с червен лук

Лукът е фантастично средство за лечение на кашлица благодарение на отхрачващите и противовъзпалителните си свойства. Все пак си струва да се отбележи, че кашлицата е жизненоважна телесна функция, която не трябва да се потиска. Тя е защитен механизъм, който помага за изхвърлянето на вируси и микроби от дихателните пътища, както и на чужди частици Важно нещо,

Прочетете »
Интересно

9 ползи за здравето от яденето на диня

Динята е вкусен и освежаващ плод, който също е полезен за вас. Съдържа само 46 калории на парче, но е с високо съдържание на витамин С, витамин А и много здравословни растителни съединения. Ето и най-големите 9 ползи за здравето от яденето на диня. Помага ви да се хидратирате Пиенето на вода е важен начин

Прочетете »
Интересно

17 доказани съвета за по-добър сън през нощта

Добрият сън е също толкова важен, колкото редовните упражнения и здравословното хранене. Изследванията показват, че лошият сън има незабавни негативни ефекти върху вашите хормони, ефективността на упражненията и мозъчната функция. Той може също да причини наддаване на тегло и да увеличи риска от заболявания както при възрастни, така и при деца. За разлика от това,

Прочетете »
Интересно

Какво причинява пролетната умора и как да се преборим с нея

Когато пролетта е в разгара си, дните са по-дълги и времето е по-хубаво. Всичко, което искате да направите, е да се възползвате от всяка възможност. Но всичко, което наистина ви се иска, е да лежите вкъщи. Не е необичайно да изпитате умора през пролетта. След зимен сън тялото ни преминава през някои физиологични промени. Опитвайки

Прочетете »
Билкови лекове

7 доказани ползи за здравето от женшен

Женшенът се използва в традиционната китайска медицина от векове. Това бавнорастящо, късо растение с месести корени може да се класифицира по три начина, в зависимост от това колко дълго се отглежда: прясно, бяло или червено. Пресният женшен се събира преди четвъртата година, докато белият женшен се събира между 4–6 години, а червеният женшен се събира

Прочетете »
Билкови лекове

Топ 11 ползи за здравето от пчелния прашец

Пчелният прашец е смес от цветен прашец, нектар, ензими, мед, восък и пчелен секрет. Пчелите събират прашец от растенията и го транспортират до кошера, където той се съхранява и използва като храна за колонията. Пчелният прашец не трябва да се бърка с други пчелни продукти като мед, пчелно млечице или пчелна пита. Тези продукти може

Прочетете »
bg_BGБългарски
Превъртете до върха