Защо се разболяваме?

Един от принципите на медицината казва, че здравето и болестите са следствие от неща, които правим, вид поведение. Дори самата болка вероятно може да бъде научен отговор, рефлексивна реакция на дразнители.

Много лекари вярват, че заболяванията могат да бъдат породени от вида живот, който водим. Но как работи? Как начинът на живот води до болест и болка? И колко?

 

Малка част от науката

Взаимодействието на всички човешки физиологични системи свързва ума с тялото по определени, но изключително сложни начини. Това е ново знание.

 

Доскоро болката се разглеждаше като нещо, наложено на ума от тялото. Но болката не е просто съобщение от наранени тъкани – това е сложно преживяване, което се генерира и старателно настройва от мозъка ви. Резултатите често са странни и контраинтуитивни, като квантовата физика, но науката е ясна: всяко болезнено усещане е 100%  импулс от мозъка. Следователно няма болка без мозък.

Също така до скоро, медицинските учени вярваха, че нервната система и имунната система нямат нищо общо помежду си.  Когато обаче откриват, че тези системи са свързани помежду си, те откриват следните връзки – физически, неврологични, химически и електрически.

 

Сковаване

Според различни твърдения еднообразието е общ знаменател в повечето ситуации, когато животът ни е „извън баланс“. Има много човешки проблеми, но всички те са свързани с това да „заседнем“ по един или друг начин. И така, вероятно когато се разболеем,  означава, че каквото и да сме, сме го правили твърде дълго.

 

Ограничаването и първичното

От самото начало на нашия живот ние, хората, започваме да се ограничаваме в отговор на социалните и емоционални сили. От малки биваме ограничавани от всякакви първични действия в отговор на това да бъдем социално възпитани. Биваме спирани да крещим или да плачем, за да узреем.

Това е желателно, разбира се … но има и цена.

Започваме да се придържаме към определен начин на правене на нещата – начин на дишане, движение, издаване на звуци и т.н. Правим тези избори не защото сме в голяма степен в унисон с това, което всъщност се нуждаем и искаме, а защото мозъците ни дават много сложни идеи за това, което смятаме, че се нуждаем и искаме.

Продуктът на този процес е нашата зона на комфорт – регион на поведение и опит, който не желаем да напускаме, още повече с всяка изминала година. Ако границите на зоната на комфорт бяха по-органични, по-интуитивни, можеше да ни служат доста добре – но те са невероятно произволни, дефинирани както от поп културата, така и от самосъзнанието.

Въпреки тази обща тенденция, много хора остават силно първични. Но дори тези хора имат относително ограничен репертоар на поведение в сравнение с това, на което всъщност сме способни. Всъщност е доста невероятно колко тесен е обхватът на „нормалното“, когато осъзнаете, че ние сме биологично способни на практически всякакъв вид поведение. Дори в рамките на човешката природа поведението може да бъде толкова различно, колкото това на Карл Сейгън, Осама бин Ладен, английската кралица и южнотихоокеанския канибал.

 

Ние сме саботирани от нашите големи мозъци. Тази скованост в крайна сметка се проявява като заболяване.

Болест и вина

Ако сковаността води до заболяване, това не означава ли, че ние сме виновни? Не трябва ли да можем да го поправим? И защо не можем да го поправим?

Важно е да разберем, че ние не сме виновни за нашите заболявания. Точно както нашите личности се определят както от генетиката, така и от околната среда, нашите заболявания се определят както от вътрешни сили, така и от външни сили. Участваме в генерирането на нашите заболявания, но не го правим умишлено и не можем да го отменим умишлено.

 

Нито една връзка между болестта и начина на живот не би се случила за една нощ. Болестта вероятно е сред последните признаци на траен модел в живота.

Тук можем да предположим че самото осъзнаване на връзката ум-тяло по някакъв начин ни дава власт над болестта, но едва ли е толкова лесно. Изцелението е изключително труден процес.

 

Лекуване

Всеки може да се опитва да възстанови баланса в живота, но всеки, който се опитва да се излекува, трябва да разбере, че това може да е трудно или невъзможно и може да няма ефект върху установено заболяване. Спонтанните ремисии от сериозни заболявания не се наричат „чудеса“ без причина.

 

Всички ние сме ученици на живота – но уменията, необходими за процеса на лекуване, след като той е стартиран, вероятно са на няколко степени извън нас, ако изобщо съществуват. Всъщност, когато сме болни, това обикновено е индикация, че за нас е твърде късно и ние не разполагаме с емоционално и духовно оборудване, за да отстраним вредата.

Въпреки това, чудеса се случват. Страстният индивид, решен да преодолее, ще приеме тези обезсърчаващи думи като предизвикателство да превъзхожда, да научи достатъчно за себе си, за да се излекува или (съвсем буквално) да умре, опитвайки се.

Трябва да излезем извън зоната си на комфорт и да изберем да оставим след себе си многото малки страхове и предубеждения, които са го определяли толкова отдавна. Трябва да се простираме.

 

Вероятно има толкова много начини да се направите това. За някои това може да е изкачване на планини. За други контакт с очите, нови мебели или помирение. Но за почти всички, преди всичко, това означава наистина дълбоко вглеждане и свежо движение, компоненти на всяка интересна духовна дисциплина. Трябва да се стремим да станем постоянни танцьори, свободно въплъщаващи всеки импулс, извиващи се щастливи, импулсивни, изследователски и необуздани.

Дори да е твърде малко или твърде късно, пак ще си заслужава.

Споделете, нека повече хора се докоснат до силата на природата

Домашен сироп за кашлица с червен лук
Билкови лекове

Домашен сироп за кашлица с червен лук

Лукът е фантастично средство за лечение на кашлица благодарение на отхрачващите и противовъзпалителните си свойства. Все пак си струва да се отбележи, че кашлицата е жизненоважна телесна функция, която не трябва да се потиска. Тя е защитен механизъм, който помага за изхвърлянето на вируси и микроби от дихателните пътища, както и на чужди частици Важно нещо,

Прочетете »
Интересно

9 ползи за здравето от яденето на диня

Динята е вкусен и освежаващ плод, който също е полезен за вас. Съдържа само 46 калории на парче, но е с високо съдържание на витамин С, витамин А и много здравословни растителни съединения. Ето и най-големите 9 ползи за здравето от яденето на диня. Помага ви да се хидратирате Пиенето на вода е важен начин

Прочетете »
Интересно

17 доказани съвета за по-добър сън през нощта

Добрият сън е също толкова важен, колкото редовните упражнения и здравословното хранене. Изследванията показват, че лошият сън има незабавни негативни ефекти върху вашите хормони, ефективността на упражненията и мозъчната функция. Той може също да причини наддаване на тегло и да увеличи риска от заболявания както при възрастни, така и при деца. За разлика от това,

Прочетете »
Интересно

Какво причинява пролетната умора и как да се преборим с нея

Когато пролетта е в разгара си, дните са по-дълги и времето е по-хубаво. Всичко, което искате да направите, е да се възползвате от всяка възможност. Но всичко, което наистина ви се иска, е да лежите вкъщи. Не е необичайно да изпитате умора през пролетта. След зимен сън тялото ни преминава през някои физиологични промени. Опитвайки

Прочетете »
Билкови лекове

7 доказани ползи за здравето от женшен

Женшенът се използва в традиционната китайска медицина от векове. Това бавнорастящо, късо растение с месести корени може да се класифицира по три начина, в зависимост от това колко дълго се отглежда: прясно, бяло или червено. Пресният женшен се събира преди четвъртата година, докато белият женшен се събира между 4–6 години, а червеният женшен се събира

Прочетете »
Билкови лекове

Топ 11 ползи за здравето от пчелния прашец

Пчелният прашец е смес от цветен прашец, нектар, ензими, мед, восък и пчелен секрет. Пчелите събират прашец от растенията и го транспортират до кошера, където той се съхранява и използва като храна за колонията. Пчелният прашец не трябва да се бърка с други пчелни продукти като мед, пчелно млечице или пчелна пита. Тези продукти може

Прочетете »
bg_BGБългарски
Превъртете до върха