Девесилът пази дома и любовта от лоши сили

Едва ли има друго растение в Европа, което да е използвано по един и същи начин, без значение дали става дума за Скандинавия, Балканите, или Русия.

Според старата традиция многогодишната ароматна трева е била засаждана винаги пред входната врата на къщата. Девесилът притежавал такава очистителна сила, че прогонвал лошите сили и мисли.

Смятало се, че всеки гост, минавайки покрай засадения пред дома девесил, ще бъде изчистен от черни помисли и едва тогава можел да влезе в къщата.

Носи любов

Булките зашивали листенца от девесил в сватбената си рокля, като с това омагьосвали любимия си и вярвали, че ще бъдат обичани цял живот. В стари времена нямало двор, в който да не се засаждал този ароматен храст – гигант сред билките.

Девесилът се появява първи в градинската леха, а на височина може да стигне до два метра. Листата му са зелени през цялото лято, защото винаги избиват нови свежи стъбла. На вкус много прилича на целината, ароматът му е доминантен и не се смесва с други подправки.

Вълшебна сила

Растението е богато на калий, витамини, минерални вещества и ефирни масла. В народната медицина се използва сок или отвара от корените и листата на девесила. Има отхрачващо, тонизиращо и пикочогонно действие.

Укрепва растежа на косата, подобрява апетита, регулира дейността на сърцето, спомага за доброто самочувствието.

 

Правописна грешка

Латинското название на девесила – levisticum, е резултат от правописна грешка, допусната от светила в древната медицинска наука.

Римският лекар Диоскорид го нарича лигурийска целина – от историческия регион Лигурия в Италия. По-късно друг римски лекар, Гален, изписва погрешно названието като levisticum.

С времето се трансформира още повече, в Германия започва да се свързва с любовната магия и става liebstock, руснаците му дават името любисток.

В българския език се използват няколко наименования за девесила – лющян, селим и северна гръкляноглътка. Според нашата легенда растението е наречено девет сили, или билката, която укрепва организма и дава сили на тялото.

 

Украинска легенда

Една от най-вълнуващите легенди за девесила има украински корени. Обикновено в букетите на девойките и цветните венчета, които украсявали главите им, се смесвали девесил – любисток, и метличина – васильок. Легендата разказва, че някога живеели много красиви птици от вида любисток и васильок. Заради ярките им пера започнало тяхното масово унищожение. Две от тях успели да се скрият от хорското зло в най-дълбоките горски дебри. Хората ги нарекли любисток и васильок, а с времето започнали да се възхищават на тяхната преданост и дружба. Когато птиците един ден си отишли от живота, се превърнали в цветя, които получили и същите имена.

За девесила се смята, че е билка на верността и пази истинските чувства от забрава.

При заболявания

Ако ви боли силно глава, вземете няколко листенца девесил и ги смачкайте между пръстите си. Наложете меката листна маса на слепоочията си, ще почувствате успокоение и то най-вече заради въздействието на аромата.

 

При алкохолна зависимост се препоръчва следното: в 250 грама водка се слагат нарязани на дребно корени от девесил и две листенца дафинов лист, оставя се да престои 15 дни, след това се пие малко количество. Твърди се, че предизвиквал отвращение от алкохола.

При ангина: в 400 грама горещо прясно мляко се пускат да се варят две-три клончета девесил. Отварата се пие гореща в продължение на няколко дни.

Девесилът не се препоръчва по време на бременност.

За здрава и гъста коса се прави настойка с около две супени лъжици, които се слагат във водата, и с нея се облива косата при миене. Може да се сложат листа или настойка във ваната, действа успокояващо.

Девесилът е подходяща подправка за рибни ястия, телешка супа с картофи и за блюда с агнешко.

Източник: www.anna.bg

Споделете, нека повече хора се докоснат до силата на природата

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on pocket
Share on email
Share on print
Луиз Хей
Златни рецепти

Луиз Хей: Таблица с утвърждения и лечение със силата на мисълта

Диагностика – Таблица на физическите проблеми и съответствието им на мисловно ниво Ето един добър начин, по който можете да използвате този списък когато имате някакъв проблем с тялото: 1.Намерете умствената причина. Вижте дали това може да е вярно във вашия случай. А ако не е, седнете безмълвно и се запитайте: „Кои мисли биха могли

Прочетете »
Med
Билкови лекове

Най-мощният естествен антибиотик. Рецептата!

В тази статия ще ти дам безценна домашна рецепта за най-мощния естествен антибиотик и ще ти разкрия как да я прилагаш и кои са компонентите, с които да подсилиш имунитета. Също така ще подпомогнеш работата на белите дробове, ще подсилиш тялото да се справи с вредните бактерии, вируси и паразити. Ще усилиш метаболизма, подсилиш черния

Прочетете »
Билкови лекове

Вълшебната сила на зелените орехи

Величественият орех, освен изключително красив, е дърво носещо прекрасна енергия. За богатството на узрелите орехи е писано много – полезни са за мозъка, съдържат белтъчините в тях са средно 14.8%. По съдържание на аминокиселини, цистин, лизин и хистидин те са на едно от първите места сред белтъчините от растителен произход. Също така имат изключително високо съдържание на витамини, минерални соли, особено цинк.

Днес обаче решихме да ви подготвим информация и няколко рецепти за използването на зелените орехи.

Прочетете »
Събиране и съхранение

Как да използваме билките

Билките и лечебните растения могат да се прилагат по множество начини за лечение или за подобряване на вкуса на храната при готвене.

Прочетете »
Scroll to Top