Девесилът пази дома и любовта от лоши сили

Едва ли има друго растение в Европа, което да е използвано по един и същи начин, без значение дали става дума за Скандинавия, Балканите, или Русия.

Според старата традиция многогодишната ароматна трева е била засаждана винаги пред входната врата на къщата. Девесилът притежавал такава очистителна сила, че прогонвал лошите сили и мисли.

Смятало се, че всеки гост, минавайки покрай засадения пред дома девесил, ще бъде изчистен от черни помисли и едва тогава можел да влезе в къщата.

Носи любов

Булките зашивали листенца от девесил в сватбената си рокля, като с това омагьосвали любимия си и вярвали, че ще бъдат обичани цял живот. В стари времена нямало двор, в който да не се засаждал този ароматен храст – гигант сред билките.

Девесилът се появява първи в градинската леха, а на височина може да стигне до два метра. Листата му са зелени през цялото лято, защото винаги избиват нови свежи стъбла. На вкус много прилича на целината, ароматът му е доминантен и не се смесва с други подправки.

Вълшебна сила

Растението е богато на калий, витамини, минерални вещества и ефирни масла. В народната медицина се използва сок или отвара от корените и листата на девесила. Има отхрачващо, тонизиращо и пикочогонно действие.

Укрепва растежа на косата, подобрява апетита, регулира дейността на сърцето, спомага за доброто самочувствието.

 

Правописна грешка

Латинското название на девесила – levisticum, е резултат от правописна грешка, допусната от светила в древната медицинска наука.

Римският лекар Диоскорид го нарича лигурийска целина – от историческия регион Лигурия в Италия. По-късно друг римски лекар, Гален, изписва погрешно названието като levisticum.

С времето се трансформира още повече, в Германия започва да се свързва с любовната магия и става liebstock, руснаците му дават името любисток.

В българския език се използват няколко наименования за девесила – лющян, селим и северна гръкляноглътка. Според нашата легенда растението е наречено девет сили, или билката, която укрепва организма и дава сили на тялото.

 

Украинска легенда

Една от най-вълнуващите легенди за девесила има украински корени. Обикновено в букетите на девойките и цветните венчета, които украсявали главите им, се смесвали девесил – любисток, и метличина – васильок. Легендата разказва, че някога живеели много красиви птици от вида любисток и васильок. Заради ярките им пера започнало тяхното масово унищожение. Две от тях успели да се скрият от хорското зло в най-дълбоките горски дебри. Хората ги нарекли любисток и васильок, а с времето започнали да се възхищават на тяхната преданост и дружба. Когато птиците един ден си отишли от живота, се превърнали в цветя, които получили и същите имена.

За девесила се смята, че е билка на верността и пази истинските чувства от забрава.

При заболявания

Ако ви боли силно глава, вземете няколко листенца девесил и ги смачкайте между пръстите си. Наложете меката листна маса на слепоочията си, ще почувствате успокоение и то най-вече заради въздействието на аромата.

 

При алкохолна зависимост се препоръчва следното: в 250 грама водка се слагат нарязани на дребно корени от девесил и две листенца дафинов лист, оставя се да престои 15 дни, след това се пие малко количество. Твърди се, че предизвиквал отвращение от алкохола.

При ангина: в 400 грама горещо прясно мляко се пускат да се варят две-три клончета девесил. Отварата се пие гореща в продължение на няколко дни.

Девесилът не се препоръчва по време на бременност.

За здрава и гъста коса се прави настойка с около две супени лъжици, които се слагат във водата, и с нея се облива косата при миене. Може да се сложат листа или настойка във ваната, действа успокояващо.

Девесилът е подходяща подправка за рибни ястия, телешка супа с картофи и за блюда с агнешко.

Източник: www.anna.bg

Споделете, нека повече хора се докоснат до силата на природата

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on pocket
Share on email
Share on print
Билкови лекове

Топ 10 ползи за здравето от лененото семе

В продължение на векове ленените семена са ценени заради здравословните си ползи. Всъщност Карл Велики заповядва на своите поданици да ядат ленени семена за своето здраве. Затова не е чудно, че са придобили името Linum usitatissimum, което означава „най-полезен“. В днешно време ленените семена се причисляват към „супер храните“, тъй като повече научни изследвания сочат

Прочетете »
Златни рецепти

Какво трябва да знаем за Селена и как влияе на организма ни

Знаете ли, че селенът играе ключова роля в метаболизма на човек. Защо хората приемат селен? Селенът привлича вниманието, заради своите антиоксидантни свойства. Антиоксидантите предпазват клетките от увреждане. Изследвания показват, че някои здравословни състояния – като ХИВ, болестта на Крон и други – са свързани с ниски нива на селен. Хората, които се хранят интравенозно, също

Прочетете »
Златни рецепти

6 предимства на копривата (плюс странични ефекти)

Копривата е основен продукт в билколечението от древни времена. Древните египтяни са използвали коприва за лечение на артрит и болки в долната част на гърба, докато римските войски са я използвали, за топлина. Листата на копривата имат подобни на косми структури, които жилят, а също така предизвикват сърбеж, зачервяване и подуване. След като бъде преработена

Прочетете »
Билкови лекове

9 ползи за здравето от мащерката

Мащерката е билка от семейството на ментата, която вероятно разпознавате от вашия набор от подправки. Но това е много повече от допълнителна съставка. Обхватът й на използване е впечатляващ и има над 400 подвида. Древните египтяни са я използвали в своите практики за балсамиране, докато древните гърци са я използвали като тамян. Благодарение на своя

Прочетете »
Златни рецепти

Народни рецепти за сваляне на високо кръвно (Част 2)

Аминокиселина Таурин, Омега-3. Аминокиселина Таурин. Западните лекари активно използват на аминокиселини за лечение на различни заболявания: например при проблеми със зрението, конвулсии, астма.Хипертонията не е изключение. Нейният ефект е подобен на действието на така популярните за лечение на това заболяване диуретици.Това означава, че използването на аминокиселината допринася за отделянето на излишната течност.Но основната му разлика

Прочетете »
Билкови лекове

Ето двете съставки, които заедно борят рака

Джинджифилът и чилито не само добавят подправка и вкус към любимото ви ястие – те също могат да ви помогнат да предотвратите ракови образования. Неотдавнашно проучване установява, че популярните подправки имат свойства, които значително намаляват шансовете на мишките да развият рак на белия дроб поради способността им да се свързват с рецептор, който също е

Прочетете »
Scroll to Top