Да угаждаш на всички е пагубно за здравето ти

Някои хора вярват, че ключът към това да бъдеш харесван и приет от други хора е винаги да се опитваш да угодиш на всички. Вместо да вземат решение въз основа на това, което искат, те вземат решенията си въз основа на това, което според тях ще направи другите хора щастливи.

Ако приятел иска да отиде на кино, точно това ще направят, дори ако наистина не им се иска да ходят на кино. Ако шефът иска да работят в почивния си ден, те ще направят точно това, въпреки че са имали някакви планове за почивния си ден. Такива хора смятат, че ако са добри, приятни и избягват конфликти, ще се приемат и ще бъдат харесвани от другите.

В действителност да си мил през цялото време и да се опитваш да направиш всички щастливи само влошава живота ти и привлича хора, които искат само да те използват, защото знаят, че винаги ще поставяш техните нужди пред своите.

Ако сте такъв човек, който винаги мисли за това, което другите чувстват и се опитва да гарантира, че всички са щастливи, тази статия е за вас.

ЗАЩО ДА УГАЖДАШ НА ХОРАТА Е НЕЗДРАВОСЛОВНО

Има редица причини, поради които опитите да се харесаш на всички не са полезни за теб самия. Те включват:

Невъзможно е да се угоди на всички

Опитвайки се да се харесате на всички, вие изпадате в невъзможна ситуация. За да угодиш на всички, това означава, че винаги трябва да се съгласяваш с мненията, идеите и желанията на другите и никога да не се оплакваш дори когато правят неща, които не ти харесват.

Въпреки това, дори да направите всичко това, има хора, които никога няма да бъдат доволни, дори ако правите всичко, което искат.

С други думи, можете да легнете, за да ходят хора по вас и пак някои ще се оплакват, че не сте достатъчно плоски.

Губите самоличността си

Всеки има своите харесвания, своите ценности, своите житейски цели и своите интереси.

Да бъдеш автентичен за истинската си, автентична идентичност означава да следваш собствените си цели и да следваш собствените си мечти.

Необходимостта да угаждате на другите означава, че се оформяте в това, което другите искат.

Вие преследвате цели, които смятате, че другите искат да следвате, вие се ангажирате в интересите на другите, оформяте личността си според това, което другите очакват от вас и т.н. В крайна сметка губите истинската си самоличност.

Обвързвате си заслугата, за да угаждате на другите

This image has an empty alt attribute; its file name is girl-2940655_1920-1024x683.jpg

Хората, които угаждат, имат вродената нужда да бъдат харесвани от всички.

Те вярват, че ако не действат според желанията на другите, ще бъдат отхвърлени.

За съжаление, това ви поставя в позиция, в която чувството за собствена стойност се извлича от удоволствието на другите.

Това става проблематично, защото винаги ще се чувствате недостойни, когато другите ви отхвърлят или омаловажават.

Вие поставяте вашите нужди на заден план

Вие сте толкова съсредоточени да угаждате на другите, че забравяте за собствените си нужди.

Например, ако вашият съпруг ви поиска пари, за да си купи нещо, може да му дадете парите, дори ако сами сте планирали да ги похарчите за нещо, което искате.

Когато колегите ви помолят да им помогнете с техните проекти, вие  поставяте собствените си проекти на заден план, което ви кара да пропускате сроковете си или да доставяте нискокачествена работа.

Ставате недоволни

Всеки има свои собствени нужди.

Вече видяхме обаче, че хората, които угаждат, често оставят своите нужди настрана, за да отговорят на нуждите на другите.

Проблемът с това е, че угаждането на хората постепенно започва да става негодуващо.

Те започват да мислят, че другите не се интересуват от собствените си нужди и следователно развиват някаква вътрешна омраза към тези хора, въпреки че ще продължат да им угаждат външно.

За съжаление това негодувание и потиснати емоции са нездравословни, както за вашето психическо, така и за физическо здраве.

Пречат на реални и смислени отношения

За да създадете реални и смислени взаимоотношения с другите, трябва да сте автентични и да покажете истинското си аз. Трябва да покажете на другия човек какво харесвате, какво не харесвате, какви са истинските ви интереси и т.н.

Като угаждате на хората обаче, вие винаги маскирате емоциите си и се съгласявате с желанията на другите.

За съжаление, това е фалшива версия на вас, която проектирате, и ще бъде невъзможно да изградите истински, смислени взаимоотношения, ако постоянно проектирате фалшива версия на себе си.

Хората ви използват

Когато непрекъснато се опитвате да угодите на всички около вас, вие по същество се отваряте за злоупотреба от другите.

Хората знаят, че ще поставите техните нужди пред вашите и затова те постоянно ще идват при вас с всякакви молби, защото знаят, че няма да можете да им кажете „не“.

Като угаждате на хората, вие се превръщате в лесна мишена за  манипулатори.

Най-лошото е, че може дори да не осъзнавате, че ви използват защото да бъдете там за другите ви кара да се чувствате желани.

Ако сте били от типа хора, които винаги се опитват да угодят на други хора, време е да осъзнаете, че не можете да угодите на всички и че в това няма нищо лошо.

Всъщност опитът да угодиш на всички е пагубен за теб.

Вместо да се опитвате да угаждате на всички, време е да си поставите приоритет и да започнете да се фокусирате върху неща, които искате, неща, които ви правят щастливи.

Разбира се, може да загубите няколко приятели, когато направите това, но в крайна сметка ще привлечете по-добри приятели и ще създадете по-смислени отношения.

Не очаквайте да направите завъртане на 180 градуса за една нощ.

Вместо това се съсредоточете върху предприемането на бебешки стъпки, съсредоточете се върху един навик наведнъж и постепенно ще спрете да угаждате на хората, бъдейки по-уверени.

Споделете, нека повече хора се докоснат до силата на природата

Домашен сироп за кашлица с червен лук
Билкови лекове

Домашен сироп за кашлица с червен лук

Лукът е фантастично средство за лечение на кашлица благодарение на отхрачващите и противовъзпалителните си свойства. Все пак си струва да се отбележи, че кашлицата е жизненоважна телесна функция, която не трябва да се потиска. Тя е защитен механизъм, който помага за изхвърлянето на вируси и микроби от дихателните пътища, както и на чужди частици Важно нещо,

Прочетете »
Интересно

9 ползи за здравето от яденето на диня

Динята е вкусен и освежаващ плод, който също е полезен за вас. Съдържа само 46 калории на парче, но е с високо съдържание на витамин С, витамин А и много здравословни растителни съединения. Ето и най-големите 9 ползи за здравето от яденето на диня. Помага ви да се хидратирате Пиенето на вода е важен начин

Прочетете »
Интересно

17 доказани съвета за по-добър сън през нощта

Добрият сън е също толкова важен, колкото редовните упражнения и здравословното хранене. Изследванията показват, че лошият сън има незабавни негативни ефекти върху вашите хормони, ефективността на упражненията и мозъчната функция. Той може също да причини наддаване на тегло и да увеличи риска от заболявания както при възрастни, така и при деца. За разлика от това,

Прочетете »
Интересно

Какво причинява пролетната умора и как да се преборим с нея

Когато пролетта е в разгара си, дните са по-дълги и времето е по-хубаво. Всичко, което искате да направите, е да се възползвате от всяка възможност. Но всичко, което наистина ви се иска, е да лежите вкъщи. Не е необичайно да изпитате умора през пролетта. След зимен сън тялото ни преминава през някои физиологични промени. Опитвайки

Прочетете »
Билкови лекове

7 доказани ползи за здравето от женшен

Женшенът се използва в традиционната китайска медицина от векове. Това бавнорастящо, късо растение с месести корени може да се класифицира по три начина, в зависимост от това колко дълго се отглежда: прясно, бяло или червено. Пресният женшен се събира преди четвъртата година, докато белият женшен се събира между 4–6 години, а червеният женшен се събира

Прочетете »
Билкови лекове

Топ 11 ползи за здравето от пчелния прашец

Пчелният прашец е смес от цветен прашец, нектар, ензими, мед, восък и пчелен секрет. Пчелите събират прашец от растенията и го транспортират до кошера, където той се съхранява и използва като храна за колонията. Пчелният прашец не трябва да се бърка с други пчелни продукти като мед, пчелно млечице или пчелна пита. Тези продукти може

Прочетете »
bg_BGБългарски
Превъртете до върха