Да угаждаш на всички е пагубно за здравето ти

Някои хора вярват, че ключът към това да бъдеш харесван и приет от други хора е винаги да се опитваш да угодиш на всички. Вместо да вземат решение въз основа на това, което искат, те вземат решенията си въз основа на това, което според тях ще направи другите хора щастливи.

Ако приятел иска да отиде на кино, точно това ще направят, дори ако наистина не им се иска да ходят на кино. Ако шефът иска да работят в почивния си ден, те ще направят точно това, въпреки че са имали някакви планове за почивния си ден. Такива хора смятат, че ако са добри, приятни и избягват конфликти, ще се приемат и ще бъдат харесвани от другите.

В действителност да си мил през цялото време и да се опитваш да направиш всички щастливи само влошава живота ти и привлича хора, които искат само да те използват, защото знаят, че винаги ще поставяш техните нужди пред своите.

Ако сте такъв човек, който винаги мисли за това, което другите чувстват и се опитва да гарантира, че всички са щастливи, тази статия е за вас.

ЗАЩО ДА УГАЖДАШ НА ХОРАТА Е НЕЗДРАВОСЛОВНО

Има редица причини, поради които опитите да се харесаш на всички не са полезни за теб самия. Те включват:

Невъзможно е да се угоди на всички

Опитвайки се да се харесате на всички, вие изпадате в невъзможна ситуация. За да угодиш на всички, това означава, че винаги трябва да се съгласяваш с мненията, идеите и желанията на другите и никога да не се оплакваш дори когато правят неща, които не ти харесват.

Въпреки това, дори да направите всичко това, има хора, които никога няма да бъдат доволни, дори ако правите всичко, което искат.

С други думи, можете да легнете, за да ходят хора по вас и пак някои ще се оплакват, че не сте достатъчно плоски.

Губите самоличността си

Всеки има своите харесвания, своите ценности, своите житейски цели и своите интереси.

Да бъдеш автентичен за истинската си, автентична идентичност означава да следваш собствените си цели и да следваш собствените си мечти.

Необходимостта да угаждате на другите означава, че се оформяте в това, което другите искат.

Вие преследвате цели, които смятате, че другите искат да следвате, вие се ангажирате в интересите на другите, оформяте личността си според това, което другите очакват от вас и т.н. В крайна сметка губите истинската си самоличност.

Обвързвате си заслугата, за да угаждате на другите

This image has an empty alt attribute; its file name is girl-2940655_1920-1024x683.jpg

Хората, които угаждат, имат вродената нужда да бъдат харесвани от всички.

Те вярват, че ако не действат според желанията на другите, ще бъдат отхвърлени.

За съжаление, това ви поставя в позиция, в която чувството за собствена стойност се извлича от удоволствието на другите.

Това става проблематично, защото винаги ще се чувствате недостойни, когато другите ви отхвърлят или омаловажават.

Вие поставяте вашите нужди на заден план

Вие сте толкова съсредоточени да угаждате на другите, че забравяте за собствените си нужди.

Например, ако вашият съпруг ви поиска пари, за да си купи нещо, може да му дадете парите, дори ако сами сте планирали да ги похарчите за нещо, което искате.

Когато колегите ви помолят да им помогнете с техните проекти, вие  поставяте собствените си проекти на заден план, което ви кара да пропускате сроковете си или да доставяте нискокачествена работа.

Ставате недоволни

Всеки има свои собствени нужди.

Вече видяхме обаче, че хората, които угаждат, често оставят своите нужди настрана, за да отговорят на нуждите на другите.

Проблемът с това е, че угаждането на хората постепенно започва да става негодуващо.

Те започват да мислят, че другите не се интересуват от собствените си нужди и следователно развиват някаква вътрешна омраза към тези хора, въпреки че ще продължат да им угаждат външно.

За съжаление това негодувание и потиснати емоции са нездравословни, както за вашето психическо, така и за физическо здраве.

Пречат на реални и смислени отношения

За да създадете реални и смислени взаимоотношения с другите, трябва да сте автентични и да покажете истинското си аз. Трябва да покажете на другия човек какво харесвате, какво не харесвате, какви са истинските ви интереси и т.н.

Като угаждате на хората обаче, вие винаги маскирате емоциите си и се съгласявате с желанията на другите.

За съжаление, това е фалшива версия на вас, която проектирате, и ще бъде невъзможно да изградите истински, смислени взаимоотношения, ако постоянно проектирате фалшива версия на себе си.

Хората ви използват

Когато непрекъснато се опитвате да угодите на всички около вас, вие по същество се отваряте за злоупотреба от другите.

Хората знаят, че ще поставите техните нужди пред вашите и затова те постоянно ще идват при вас с всякакви молби, защото знаят, че няма да можете да им кажете „не“.

Като угаждате на хората, вие се превръщате в лесна мишена за  манипулатори.

Най-лошото е, че може дори да не осъзнавате, че ви използват защото да бъдете там за другите ви кара да се чувствате желани.

Ако сте били от типа хора, които винаги се опитват да угодят на други хора, време е да осъзнаете, че не можете да угодите на всички и че в това няма нищо лошо.

Всъщност опитът да угодиш на всички е пагубен за теб.

Вместо да се опитвате да угаждате на всички, време е да си поставите приоритет и да започнете да се фокусирате върху неща, които искате, неща, които ви правят щастливи.

Разбира се, може да загубите няколко приятели, когато направите това, но в крайна сметка ще привлечете по-добри приятели и ще създадете по-смислени отношения.

Не очаквайте да направите завъртане на 180 градуса за една нощ.

Вместо това се съсредоточете върху предприемането на бебешки стъпки, съсредоточете се върху един навик наведнъж и постепенно ще спрете да угаждате на хората, бъдейки по-уверени.

Споделете, нека повече хора се докоснат до силата на природата

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on pocket
Share on email
Share on print
Билкови лекове

Топ 10 ползи за здравето от лененото семе

В продължение на векове ленените семена са ценени заради здравословните си ползи. Всъщност Карл Велики заповядва на своите поданици да ядат ленени семена за своето здраве. Затова не е чудно, че са придобили името Linum usitatissimum, което означава „най-полезен“. В днешно време ленените семена се причисляват към „супер храните“, тъй като повече научни изследвания сочат

Прочетете »
Златни рецепти

Какво трябва да знаем за Селена и как влияе на организма ни

Знаете ли, че селенът играе ключова роля в метаболизма на човек. Защо хората приемат селен? Селенът привлича вниманието, заради своите антиоксидантни свойства. Антиоксидантите предпазват клетките от увреждане. Изследвания показват, че някои здравословни състояния – като ХИВ, болестта на Крон и други – са свързани с ниски нива на селен. Хората, които се хранят интравенозно, също

Прочетете »
Златни рецепти

6 предимства на копривата (плюс странични ефекти)

Копривата е основен продукт в билколечението от древни времена. Древните египтяни са използвали коприва за лечение на артрит и болки в долната част на гърба, докато римските войски са я използвали, за топлина. Листата на копривата имат подобни на косми структури, които жилят, а също така предизвикват сърбеж, зачервяване и подуване. След като бъде преработена

Прочетете »
Билкови лекове

9 ползи за здравето от мащерката

Мащерката е билка от семейството на ментата, която вероятно разпознавате от вашия набор от подправки. Но това е много повече от допълнителна съставка. Обхватът й на използване е впечатляващ и има над 400 подвида. Древните египтяни са я използвали в своите практики за балсамиране, докато древните гърци са я използвали като тамян. Благодарение на своя

Прочетете »
Златни рецепти

Народни рецепти за сваляне на високо кръвно (Част 2)

Аминокиселина Таурин, Омега-3. Аминокиселина Таурин. Западните лекари активно използват на аминокиселини за лечение на различни заболявания: например при проблеми със зрението, конвулсии, астма.Хипертонията не е изключение. Нейният ефект е подобен на действието на така популярните за лечение на това заболяване диуретици.Това означава, че използването на аминокиселината допринася за отделянето на излишната течност.Но основната му разлика

Прочетете »
Билкови лекове

Ето двете съставки, които заедно борят рака

Джинджифилът и чилито не само добавят подправка и вкус към любимото ви ястие – те също могат да ви помогнат да предотвратите ракови образования. Неотдавнашно проучване установява, че популярните подправки имат свойства, които значително намаляват шансовете на мишките да развият рак на белия дроб поради способността им да се свързват с рецептор, който също е

Прочетете »
Scroll to Top