Боровинка

Боровинките (Vaccinium) са род покритосеменни растения от семейство Пиренови (Ericaceae). Включва около 450 вида храсти, разпространени главно в по-хладните части на Северното полукълбо.

В България се срещат 4 вида от род Боровинка (Vaccinium) – Червена (vitis-idaea), Черна (myrtillus), Синя (uliginosum) и Кавказка (arctostaphylos)

– Червената боровинка е с червени плодове, презимуващи твърди листчета с подгънат ръб, а другите 3 вида са с тъмносини плодове, опадващи меки листчета с неподгънат ръб.

– Кавказката боровинка в България е храст висок до 3 метра (в Кавказ стига до малко дръвче) и се среща само в Странджа, а другите 3 вида са храстчета до 40 см височина и се срещат във всички наши високи планини.

– Кавказката боровинка расте най-ниско, между 150 и 300 m надморска височина, Червената – над 700, Черната – най-често над 1000, а Синята – най-високо – над 1700.

– Червената и Синята боровинки са с целокрайни листчета, а листчетата на Черната и Кавказката са с назъбен ръб.

– Завръза на върха на плода на Черната боровинка има вид на лунен кратер, а на Синята завръза е с форма на вдлъбнат кръст.

– Единствено листчетата на Синята боровинка синеят и са обратно-яйцевидни, а плодовете и имат гълъбово-синкав налеп.

– Единствено листчетата на Червената боровинка имат точки по долната страна, и са врязани обратно-едностранно на върха.

– Единствено плодовия сок на Черната боровинка оцветява във виолетово.

– Синята боровинка е с най-фин вкус, съвсем близко под нея стои вкуса на Черната, а плодът на Червената не е така сочен и е далеч назад по вкусови качества. Но поради факта, че Червената боровинка зрее по-късно, тогава когато вече ги няма плодовете на Синята и Черната, тя се ползва масово, като ободряваща храна от туристите.

 

Ето и някой от ползите на боровинките:

 1. Подобряват зрението
  Високото съдържание на витамин А е едно от многото здравословни качества, които боровинки притежават. Той е особено полезен за зрението. Известен факт е, че с негова помощ се предотвратява загуба на зрението в напреднала възраст.
 2. Подобряват работата на сърцето
  Цветът на боровинките се дължи на антоцианини – флавоноид, който предотвратява натрупването на плаки и подобрява здравето на сърдечносъдовата система
 3. Подобряват паметта
  Боровинките буквално са “храна за мозъка”. Проучвания показват, че те могат да бъдат изключително полезни за поддържането на мозъчната функция и паметта. Изследване, проведено в Университета на Синсинати, показва, че по-възрастните хора, които са приемали боровинков сок, имат по-добри резултати при тестовете за памет, отколкото тези, които са приемали плацебо.
 4. Помагат при отслабване
  Боровинките са страхотни, щом става дума за загуба на тегло. Изследвания сочат, че ако в диетата ви присъстват много боровинки, ще намалите значително коремните мазнини. В допълнение, плодът съдържа въглехидрати, които, както знаем, помагат да се чувствате сити за по-дълго време.
 5. Подсилват имунитета
  Боровинките съдържат и високи нива на витамин С, който има редица ползи, включително поддържане на имунната ви система здрава. В действителност една порция боровинки съдържа приблизително 25% от дневната нужда от витамин C.
bg_BGБългарски
Превъртете до върха